Gyakorlat

2023.12.08. 12:14

Éleslövészet Szomódon: nagyot szóltak a tatai nagymacskák +videó

A nappali és éjszakai harckocsi alaplőgyakorlaton szereplő irányzók már a régi T-72-eseken is bizonyítottak.

Kemma.hu

A szimulátorozás után élesben is kipróbálták a lövészetet

Forrás: honvedelem.hu

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon. A honvedelem.hu-n egy látványos videót készített a szomódi lőtéren az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljának éleslövészetéről. Mint írták: bár az időjárási viszonyok miatt többször türelemre kellett inteni a Leopard 2A4HU harckocsik kezelőszemélyzetét, az olykor felszakadozó ködben is jutott lehetőség arra, hogy a géppuskák mellett 120 milliméteres harckocsiágyúkkal is lőjenek.

A mostani nappali és éjszakai harckocsi alaplőgyakorlaton bizonyító irányzók előéletének érdekessége, hogy bár van köztük olyan, aki már a sokat próbált T-72-esek fegyvereit is megszólaltatta, a Leopard 2-es típus rendszerét korábban csak egy kéthetes ausztriai felkészítés keretében, szimulátoron sajátították el. 

Számukra a napokban jött el az idő, hogy az így megszerzett tudást a gyakorlatban is kamatoztathassák. Ez a képzési rendszer azért is hatékony, mert mire a katonák a lőtérre kerülnek, már izommemóriában tudják, hogy mit-hol találnak, milyen teendők követik egymást, illetve nem utolsósorban ekkor már valóban a pontos végrehajtásra koncentrálhatnak. 

Mindemellett ez azt is jelenti, hogy lőszerfelhasználásban is sokkal gazdaságosabb a kiképzés, hiszen a kezdeti begyakorlásokat szárazon, vagyis valós lövés leadása nélkül folytathatják le a szimulátor segítségével. A lőgyakorlatot vezető katonák véleménye szerint a korábban szimulátoron is felkészített katonák a lőtéren, ha el is követnek hibákat, azok már csak apróbb tévesztések, amiket igen könnyű a gyakorlati foglalkozások alkalmával orvosolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában