Vármegyejáró

2023.12.21. 17:55

Bemutatkozik Bana, az egyre dinamikusabban fejlődő település

Megoldódott a csapadékvíz-elvezetés, megújul a kultúrház, de tervekből sincs hiány Banán. Toma Richárd polgármestert kérdeztük a településen elkészült, folyamatban lévő, illetve tervezett fejlesztésekről.

Körtvélyfáy Dina

Toma Richárd: az önkormányzat anyagi helyzete stabil, több önerős beruházást is meg tudtak valósítani

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

– Úgy gondolom, az itt élők látják, hogy a településünk fejlődik! – fogalmazott lapunknak Toma Richárd polgármester.

Nemrégiben negyvenmillió forintból újulhatott meg a József Attila és a Petőfi Sándor utca burkolata. Befejeződik a Bana csapadékvíz-elvezetését érintő TOP-os pályázat is, amely magában foglalja egyebek mellett több utca árokrendszerének és a Bana-Bábolna árok kitakarítását is. A kivitelezés már, jelenleg az elszámolási szakasz zajlik.

Szintén nyertes pályázatuk van a TOP keretében minibölcsőde építésére is, de új közbeszerzést kellett kiírniuk, meg a legkedvezőbb ajánlat is magasabb volt a keretösszegnél. Szintén a fent említett pályázati formának köszönhetően újulhat meg a kultúrház, amelynek először teljes tetőszerkezeti cserére lesz szüksége, néhány héten belül elindulhat a közbeszerzés.

A Banai Sportbarátok Köre fűnyíró traktort is beszerezhet, illetve a TAO-támogatást is igénybe vették. Több lépcsőben készülhet el az új banai öltöző, 210 millió forint értékben. A fejlesztéstől azt várják, hogy egyre több szülő döntsön úgy, a településen járatja sportolni gyermekeit, nem a szomszédos városokba.

Jövőre is nagy bulival készülnek
A polgármester arról is beszámolt, határon átnyúló, interreges pályázatot is benyújtottak testvértelepülésükkel, a felvidéki Szímővel közösen. Mindketten egy program szervezésére pályáztak, Banán ennek segítségével valósul meg a nyáron esedékes családi nap, amely ebben az esztendőben is nagy sikert aratott. A programra rengetegen ellátogattak, a Korda házaspár koncertje nem csak a közelből vonzotta az embereket. Toma Richárd azt ígérte, jövőre is nagy bulival készülnek.
További fejlesztéseket is terveznek. Keresik a lehetősége az óvoda hátsó csoportszobájának, folyosójának, öltözőjének és vizesblokkjának felújítására. Az intézmény rendkívül népszerű, a környékről is sok gyerek jár ide, ebben az itt dolgozók barátságos személyisége és a családias hangulat is közrejátszik.
Szeretnék felújítani az önkormányzat épületét, pályáztak a Nagyigmánd–Bábolna–Bana kerékpárút kiépítésére is. Továbbra is szeretnék rendbe tenni a Pikóta-tavat és környékét, valamint a tetőszerkezeti megújulás után belső felújítás is szükséges lenne a kultúrházban. 
Az önkormányzati ciklus alatt a pályázati források összértéke meghaladta a 650 millió forintot.

Toma Richárd azt is kiemelte, az önkormányzat anyagi helyzete stabil, több önerős beruházást is meg tudtak valósítani. Az Ady Endre és a Rákóczi utca közötti szakasz térköves lesz, amelynek nagyon örülnek a lakók. Korábban a tűzoltószertár tetejét megrongálta a vihar, ennek megoldásában is segédkezni tudott az önkormányzat. Az MVM-től árajánlatot kértek a közvilágítás cseréjére is, 141 lámpatestre és a díszkivilágításra.

A polgármester hozzátette, szélerőmű parkot is szeretnének, együttműködési megállapodást kötöttek egy céggel. Hangsúlyozta, ez a lehetőség hosszútávon meghatározná a település anyagi helyzetét.

Arra is kitért, a Vöröskereszt helyi szervezete sokat segít a település programjainak létrehozásában. Nemrégiben polgárőrség is alakult Banán, mert az önkormányzat fontosnak tartja a lakók biztonságérzetének növelését. A megalakulást az idősek napján jelentették be, a szépkorúak pedig örömmel fogadták a hírt. A jövőben kamerarendszert is ki akarnak építeni a településen.

kemoh címer

 

Segít és partner a vármegye
Jó hír a banaiaknak, új nyolc férőhelyes minibölcsőde létesül a településen a vármegyei önkormányzat által koordinált TOP Pluszban elnyert 120 millió forintos forrásból. Örvendetes, hogy magas a három éven aluliak száma, így indokolt a modern intézmény létrehozása az óvoda mellett.
Annak is sokan örülhetnek, hogy további 102 millió forintból megújulhat a Jókai Mór művelődési ház is. Lesz tetőcsere, új nyílászárókat, burkolatokat építenek be, korszerűsödik a világítás és napelemes rendszert is telepítenek.
A fejlesztést finanszírozó határozatot a vármegyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé. A megvalósítás a vármegyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történik.

(Hirdetés)

A cikk a banai önkormányzat támogatásával készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában