Lisztesék

2023.12.23. 06:55

Apa után a fiú is sikeres lehet: Lisztes Krisztián az esztergomi Grand Hotelben mesélt életéről

Norvégiai sikerekről, a Bundesligában szerzett góljairól és természetesen a magyar labdarúgás egyik új csiszolatlan gyémántjáról is mesélt Lisztes Krisztián korábbi válogatott labdarúgó az esztergomi Grand Hotelben. A sikeres ex-futballistával Albert József, a rendezvény moderátora és szervezője beszélgetett.

Walczer Patrik

Lisztes Krisztián az érdeklődőknek többek között arról is mesélt, hogy édesanyja szerette volna, ha tornász lenne, ám saját bevallása szerint nála csak a futball jöhetett szóba, más nem nagyon érdekelte. Két és fél évvel idősebb testvérével végig futballozták a gyerekkorukat, rúgták a bőrt a szobájukban, az iskolában és lent a téren is.

A korábbi sikeres labdarúgó elárulta, hogy Újpesten született, a szomszédjukban pedig élt egy hegedűművész férfi, aki egyszer elvitte őt egy Volán-Ferencváros mérkőzésre is. Az ott szerzett élmények után nem volt kérdés, hogy melyik klub lesz a kedvence. A beszélgetés során az is kiderült, hogy Lisztes Krisztián 12 éves korában a Ferencvárossal részt vett egy norvégiai 1200 csapatos tornán, melyen ő lett a gólkirály.

– Az volt az első tornánk a Fradival, a régi Ikarus busszal mentünk ki. Gyermekként óriási élmény volt. Két napot buszoztunk, komppal is utaztunk. Nagy élmény volt, hogy lehetett venni rajta gumicukrot és csokikat, mi kelet-német márkával fizettünk és nyugat-német márkából számítva adtak vissza. Norvégiában megnyertük a tornát, amelyről az ottani újságokban is tudósítottak. Nagybátyám kint él Oslóban, aki szobrászművész. Ő rakott félre és küldött el nekem később újságokat – idézte fel Lisztes Krisztián.

Gyermekek
Lisztes Krisztián családjáról is mesélt a jelenlévőknek. Lánya, Lili sikeres röplabdázó, fia, Krisztián révén pedig a Lisztes név újra egy kicsit köztudatba került a futballban. Elárulta, hogy egy időben edzője is volt fiának, majd kisebb kitérőt tett egy magyar-német sportegyesülethez, nemrégiben pedig utánpótlás menedzserként tért vissza a Ferencvároshoz. Ifj. Lisztes Krisztián az elmúlt hónapokban robbant be az élvonalbeli gárda felnőtt csapatában és köztudott, hogy jövő nyáron a Bundesligában szereplő Eintracht Frankfurthoz szerződik. Lisztes Krisztián bevallotta: nem próbálta meg beajánlani gyermekét a korábbi német klubjainál, ugyanis úgy gondolta, hogy ha fia bekerül a nemzetközi szinten is egyre magasabban jegyzett Ferencváros felnőtt csapatába, akkor ott a jó teljesítményével automatikusan felhívhatja magára a figyelmet. Lisztes Krisztián szerint több példa is bizonyítja, hogy valamilyen okból kifolyólag a német foci jobban fekszik a magyaroknak. Gyermeke esetében remek választásnak tartja a Frankfurtot és bízik a további sikeres páylafutásban.

A rendezvényen szóba került az első válogatottság, a Fradiban és a nemzeti csapatban szerzett első gól is. Az ex-futballista személyesen ismerte Puskás Ferencet, aki utánpótlás válogatott túrára is elkísérte a jövő tehetségeit, és testközelből tapasztalták, hogy az Aranycsapat legendáját világszerte körülrajongták.

– Az ő karrierje nagyon is inspiráló lehet sokak számára. Sokszor elgondolkodom, hogy mi lett volna, ha a legjobb játékosaink abban az időben úgymond legálisan mehettek volna külföldre, mert biztos, hogy a magyar labdarúgás rengeteget profitált volna abból – jegyezte meg.

Lisztes Krisztiánnak nagy élmény volt, hogy a Ferencvárosban Nyilasi Tibor edzősége idején mutatkozott be a felnőttek között, de szép emlékek fűzik Albert Flóriánhoz is, akinek mindenkihez volt egy kedves gondolata.

A 49-szeres válogatott labdarúgó beszélt arról is, hogy pályafutása során tudatosan nem gyűjtötte a mezeket, de azért a Bayern Münchenben egykor játszó Giovane Elberrel és Hasan Salihamidžić-csel is cseréltek dresszt. Büszke arra is, hogy van Lipcsei Péter nevével fémjelzett Porto és Ferencváros meze is.

Felidézte, a 2004-es ominózus sérülését is, amikor egy ártalmatlan szituációban, két ember között megtolta a labdát. Egyik bochumi ellenfele picit meglökte vállal, ő rosszul érkezett és elszakadt a keresztszalagja. Bár már nem tudott ugyanolyan magas szinten játszani, a pályafutása csak 2015-ben ért véget. A válogatott kapcsán van némi hiányérzete, ugyanis nem értek el átütő sikereket, egyúttal büszke arra, hogy a mostani nemzeti tizenegy ismét kijutott az Európa-bajnokságra. Hozzátette: nincsenek nagy elvárásai a kontinensviadal kapcsán, véleménye szerint élvezni kell minden egyes percét a mérkőzéseknek, de ha a legerősebb kerettel állhat ki a magyar csapat, akkor a továbbjutás is összejöhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában