Jegyzet

2023.12.23. 09:46

A nagy rohanásban gondoljunk azokra, akiknek a sorban állás is ünnep lenne

Egy nap múlva szenteste. Nem tudom, ki, hogy van ezzel, de azt látom, mintha a szeretet ünnepe helyett világvége közeledne. Persze nagy dolog, ha két napra bezárnak az üzletek. A fogyasztói társadalomban már a spejz, azaz éléskamra kifejezés is ismeretlen. Nem kell tárolni semmit, ha valamire szükségünk van, beugrunk egy boltba, vagy megrendeljük a neten. A kapkodást, a feszültséget én is érzem.

Sugár Gabi

Az elmúlt napokban ugyan próbáltam néhány karácsonyi menühöz illő hozzávalót a kosaramba tenni, de valami mindig hiányzott a listáról, vagy a polcról. Most meg azon gondolkodom, hogy mely napszakban próbálkozzak. Az elmúlt napok tapasztalati alapján ugyanis szinte mindegy. December közepétől hatalmas sorok kígyóznak a pénztáraknál. A karácsony mintha csak birtokokon belül próbálna szólni a szeretetről. A sorok között állók a telefonjukat böngészik, megjegyzéseket tesznek a pénztárosokra, mások a gyerekeiket próbálják nyugtatni. Nem könnyű olyan embert találni, akivel a szemkontaktus felvehető. 

Nehéz elhinni, hogy december 24-re hirtelen mindenki megnyugszik, örül az ünnepnek, a családnak és boldogan ünnepel. Az adventi hangolódás ma már kevesekhez jut el. 
Persze mindig vannak kivételek. Olyanok, akik nemcsak magukra, hanem másokra is gondolnak. A rászorulókat felkaroló cégek, magánszemélyek, akik így vagy úgy segítik azokat, akik szűkös lehetőségeik miatt szegényes listát tudnak csak írni. Ők örülnének egy sorban állásnak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában