Van még mit tenni

2023.12.08. 21:32

A hókáosz másnapján sem lélegezhetett fel Tatabánya +fotókon a pénteki helyzet

Kemma.hu

Többen panaszkodtak a járdák állapotára még pénteken is

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Csütörtökön sem volt egyszerű az élet Tatabányán. Hol egy-egy leszakadó ág, hol bokáig érő vizes latyak, máshol autócsapda hórétegek, vagy csak úgy általában vizes, csúszós hó nehezítette meg az emberek életét. Nos, bár az időjárás is besegített a napsütéses idővel, péntekre is bőven maradtak még olyan területek, amelyekre ráfért volna a takarítás. Például abban a kereszteződésben a Mártírokon, ahol csütörtökön az emelkedő tetején rendre megakadtak a kocsik, ma is állt a masszív latyak, ahogy az egész emelkedőn (avagy lejtőn, attól függ, honnan nézzük). Néhány helyen kisebb-nagyobb jégbordák tették izgalmassá a közlekedést, nemcsak a sofőrök, de a gyalogosok számára is.

A városban még a mentőknek is elkélt a segítség a Mészégető utcában csütörtökön, ugyanis nem tudtak megközelíteni egy beteget. Egy olvasónk szerint katasztrófa volt az utak, járdák állapota csütörtökön, de még pénteken is sok helyen voltak jegesek a járdák, a gyalogátkelőhöz vezető utak. Más azt jegyezte meg, hogy az avar nem lett összeszedve, így szerinte, ha majd jön az olvadás, a rohadó levelek bűze elárasztja a várost. Kommentelőnk azt vetette fel, hogy pénteken valamivel jobb volt ugyan a helyzet, de a legtöbb helyen látszott, hogy inkább csak azért, mert az autók lejárták. 

− Semmilyen úttakarítás nem volt érzékelhető, csak a már korábban közlekedők nyomvonalában lehetett gurulni. És ha fagy, holnap kellemetlen lesz, főleg a mellékutcákban, ahol nem volt akkora forgalom, a jégbordák akkorák is lehetnek, hogy egy-egy alacsonyabb kocsi alja be fogja jelezni. Gyalog is veszedelem volt...szóval, hogy hogyan készültek a télre az arra kijelöltek, az rejtély...és ez még nem is oly nagy hó volt − írta másik olvasónk a Facebookon.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője, Gál Csaba is. Az óvárosi-alsógallai képviselő, bár szabadságon volt, egész délelőtt óváros utcáit járta. Mint közösségi oldalán fogalmazott, a kedvező időjárásnak és a tatabányaiak munkájának köszönhetően a tegnap estihez képest némiképp javult a helyzet. 
− A fő közlekedési utak, a négysávos már járható, a leszakadt ágak, kidőlt fák eltakarítása megkezdődött.  A város kezelésében lévő járdáknál viszont kevés volt ez az egy nap a takarításra. Nagyon sok helyen még sem takarítás, sem szórás nem volt. Fél egykor láttam az első kisgépet, amint kerülgette a villanyoszlopokat a Szent Borbála úton. 

A környéken lakóknak szeretnék gratulálni, hellyel közzel sikerült a házak előtt eltolni a havat. 

A Cseri lakótelepen és a Szent Borbálán is sikerült megörökítenem pár szépen megtisztított portát. Az árkádsor a sok hibája mellett végre valamiben hasznosnak bizonyult… A Népház úton a fa még a járdán feküdt és a Béke út járdáinál is hiányzott a munkagépek jelenléte −  sorolta a képviselő.

Gál Csaba úgy tapasztalta, hogy többen hiányolták a sószórótartályokat a buszmegállókban, a városi intézmények (óvoda, bölcsőde, GFSZ) környezetének rendezését. Azt javasolta posztjában, hogy a következő ilyen méretű havazás előtt szervezzen a város önkéntesekből hómunkás csapatokat, akik segíthetnek a gépekkel nehezebben megközelíthető helyeknél. 

− Távolabbra tekintve talán érdemes lenne kézi hómarógépeket is beszerezni. A járdák tisztításánál ez nagy segítség lehetne. Az lenne a minimális cél, hogy egy ember szélességben minden járdát járhatóvá kellene tenni − fogalmazott, hozzátéve, hogy egy ilyen kézi gép ma 200 ezer forintba kerül egy netes áruházban.

Volt olvasónk, aki a buszközlekedés miatt aggódott. Pénteken délután, hat óra előtt kommentjében arról írt, hogy még mindig nem megy mindenhova a busz, és azt se tudta, hogy szombaton hogy váltja majd az éjszakás kollégáját, lesz-e hajnali busza, vagy szervezkedni kell. A T-Busz péntek este, háromnegyed nyolckor írta ki közösségi oldalára, hogy december 9-én üzemkezdettől a 6-16-os (Autóbuszállomás-kórház-főtér-autóbuszállomás körjárat), 26-os ((Autóbuszállomás-Dózsakert-Környebánya - Rugógyár)) és 9-es (Kertváros végállomás-Szent István úti forduló) vonalakon közlekedő járatok ismételten a menetrendben meghirdetett útvonalon és indulási időpontokban közlekednek, de a 36-os vonalon (Bányász körtér-Rugógyár) csak 11-én, vagyis hétfőn fognak a menetrendben meghirdetett időpontokban közlekedni a buszok.

A tatabányai önkormányzat a csütörtök reggel kiadott információi óta, miszerint már szerda este elkezdtek dolgozni a hómentesítésen, és csütörtök délutánra várható a mellékutak megtisztítása, nem közölt újabb híreket a tatabányai útállapotokról, vagy a hóeltakarítás haladásáról, de pénteken kora reggel közölték, hogy a városrendészeti irodában ezen a napon technikai okok miatt nem lesz ügyfélfogadás. Egy kommentelő ironikusan megjegyezte: rmeéli azért, mert mindenki havat lapátol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában