Baleseti összefoglaló

2023.12.28. 13:02

104 tűzoltás 3 nap alatt, de vármegyénkben is sok dolguk akadt a tűzoltóknak karácsonykor

Tűzesethez, szén-monoxid mérgezéshez, balesethez is riasztották a tűzoltókat a három napos ünnep alatt.

Kemma.hu

Ilyen egy meghitt karácsony, vagy inkább mégsem. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán osztotta meg, hogy a karácsony három napja alatt hány esethez vonultak a tűzoltók az országban. Mint írták összesen 461-szer volt szükség a tűzoltók munkájára. Ebből 104 tűzoltás,  357 műszaki mentés, 13 otthon átmenetileg lakhatatlanná vált, 2 ember pedig nem élte túl a tűzesetet.

– Nem akarunk sokkolni (talán egy kicsit mégis), de tudnod kell, hogy ez nem játék. Nem tréfa. Ez a valóság. Ne kerülj bele a statisztikákba! Ünnepelj biztonságban – figyelmeztetnek a tűzoltók.

Vármegyénkben is sok munkája akadt a tűzoltóknak: többek között a megemelkedett talajvíz az ország több pontján okozott kárt. Tatabányán a vasútállomás aluljárójában harminc centiméter magasan állt a víz, a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzni. Szárligeten egy-egy családi ház pincéjét öntötte el a talajvíz, a tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet. 

Megcsúszott az úttesten, majd egy betonkeverő járműnek ütközött egy személyautó a 81-es főúton, Vérteskethely és Bakonysárkány között december 23-án délelőtt. Az ütközés következtében a személyautó három utasával az árokba borult. A kisbéri hivatásos tűzoltók a helyszínelés után feszítővágó és kéziszerszámok segítségével kiemeltek őket a gépjárműből.

Fának ütközött egy gépkocsi a Tatabánya és Vértessomló közötti úton Rigómajornál, december 23-án délelőtt. A tatabányai hivatásos tűzoltók eltávolították a kidőlt fát, és áramtalanították a járművet, amelyben ketten utaztak. Az érintett útszakaszon egy sávon haladt a forgalom.

Villanyóraszekrény égett egy ötlakásos sorház egyik lakásában Esztergomban, a Kenyérmező utcában 24-én, kora este. A város hivatásos tűzoltói két porral oltó készülékkel és egy vízsugárral megfékezték a tüzet, átszellőztették a helyiséget.  Az érintett lakás bejárati ajtaja melletti elektromos mérőóraszekrényen túl nem terjedt a tűz, négy házrész lakható maradt. A lakást az E-ON munkatársai lekötötték a hálózatról. Az eset miatt tizenhét lakó menekült ki társasházból az oltás idejére, majd hárman rokonoknál kerültek elhelyezésre lakosságvédelmi intézkedés keretében. A többi lakó visszatérhetett otthonába, személyi sérülés nem történt.

Tűz keletkezett egy családi házban Keréktelekiben, a Győri utcában, december 25-én kora este. Egy helyiség égett, amelyet a kisbéri és a pannonhalmi hivatásos, valamint a rédei önkéntes tűzoltók oltottak el. A kisbéri egység áramtalanította az ingatlant majd légzésvédelem mellett egy vízsugárral eloltotta a tüzet. A lakás többi helyisége füsttel telítődött, illetve korommal szennyeződött, lakhatásra alkalmatlanná vált. A házban egy felnőtt és három gyermeke lakott életvitelszerűen, akik lakosságvédelmi intézkedés keretében a helyi művelődési házban kerültek elszállásolásra. A tulajdonosnak sikerült tűzoltói kíséret mellett értékeit kihozni, majd az épületet bezárni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában