Országos hadgyakorlat

2023.11.13. 16:50

Videón az átkelés - a tatai Leopárdoknak a víz sem akadály

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat keretében az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred és az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Leopard 2 A4HU harckocsikkal gyakorolták a vízi átkelést Újmajorban.

Goletz-DeáK Viktória

A honvedelem.hu egy látványos videón mutatta meg a gyakorlatot. Mint írták: a dinamikus mozgást és átcsoportosítást igénylő gyakorlati szituáció szerint a hátország egyik fontos útvonala a zord időjárás áldozatául esett, ezért a Leopard harckocsik nem tudták megközelíteni célállomásukat. A műszaki szakasz ekkor biztosította a vízi átkelést, így a tankok folytatni tudták az előrenyomulást, hogy végül elfoglalják a kijelölt védelmi terepszakaszt.

Az eső nemcsak a mozzanat ideje alatt volt jelen, ugyanis Újmajorban reggeltől egészen sötétedésig esett, ezért megnehezült a katonák dolga, sárdagasztásra kényszerültek a Leopardok. 

Alapvetően arra készülünk fel, hogy a hazánkba telepített NATO képességeket a magyar képességekkel együtt összekovácsoljuk és ezzel biztosítjuk a későbbi, sikeres feladat-végrehajtásokat

– mondta Patak Péter őrnagy, a tatai páncélosdandár Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj törzsfőnöke.

Hozzátette, a fiatal harckocsizó állománynak még nem volt lehetősége arra, hogy a műszakiak által biztosított hídon, harcászati körülmények között gyakorolják a vízi átkelést. 

Örülünk ennek a lehetőségnek, szerintem jól teljesített az állomány

– értékelte az átkelést az őrnagy.

Kiró Szilvia Kinga hadnagy, a műszaki ezred szakaszparancsnoka a vízi átkeléssel kapcsolatban elmondta, hogy a tereprendezés után azt gyakorolták, hogy mennyi idő alatt tudják letenni a hidat.

Az Adaptive Hussars 2023-al kapcsolatban hangsúlyozta: a gyakorlat javítja az állomány reakcióidejét és képességét, valamint kiváló lehetőség arra, hogy az összes technikai eszközükkel gyakoroljanak és a közös munka során összekovácsolódjanak más fegyvernemmel is.

Mint arról korábban beszámoltunk: az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Újmajor tábor ad otthont az ADAPTIVE HUSSARS 2023 gyakorlat egyik NATO elemének, a többnemzeti zászlóalj harccsoportnak. A Magyar Honvédség alakulatai és a nemzetközi állomány mellett ugyanakkor idetelepültek az MH Ludovika Zászlóalj végzős hallgatói és a területvédelmi ezredek katonái is.

A lövész és a harckocsi század harcalaki foglalkozásokat tart, illetve a rendszeresített fegyverzet-technikai eszközeit méri be, a török század pedig - a horvát egység vezetésével - elméleti és gyakorlati képzéssel készül a tábor őrzés-védelmére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában