Kötetbemutató

2023.11.08. 11:49

Szavakba szőtt asszonysorsokról ír a tatabányai szerző

Fekete Margó Próbatételek – Szavakba szőtt asszonysorsok című családregényének bemutatóját tartották a Tatabányai Múzeumban. Az esemény a Tatabányai Múzeum Baráti Köre által szervezett szabadegyetem sorozat keretében valósult meg.

Kemma.hu

Fekete Margó új kötetének bemutatóján

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Izsáki Zoltán, a Baráti Kör elnöke üdvözölte a szép számmal megjelent érdeklődőt, majd átadta a szót a szerzőnek, a tatabányai Fekete Margónak, aki a könyvéről sok érdekességet osztott meg a hallgatósággal. Ebben segítségére volt Hodossy Ildikó előadóművész, aki részleteket olvasott fel a kötetből. 
A könyv szerzője Fekete Ferencnéként ismert Tatabányán. Ipar szakon diplomázott közgazdászként, majd az Oroszlányi Szénbányák társadalmi ösztöndíjasaként kezdett dolgozni, később kisebb kitérők után az E-ON Zrt-től ment nyugdíjba. 

Előző kötete a Ráébredések 2020-ban jelent meg, ebben novellák szerepeltek. Hét évig írta őket, majd három lényegesen rövidebb idő alatt született meg mostani, második kötete. Ez gyakorlatilag egy korábbi novella továbbgondolása, amely száz évet ölel át, és tulajdonképpen egy családtörténetté állt össze. A történet 1867-ben indul, Mária, a főszereplő édesanyjának bemutatásával, majd kiteljesedik a főhős életének megismertetésével, s gyerekeit is megismerhetjük. A száz év a történelem nehéz időszakain vezeti át az olvasót: ipari forradalom, világégések, bányanyitások, közben rendszerek változtak, világnézetek. 

Küzdelmes éveket mutat be, amelyek során vezeti végig Máriát az író. Fekete Margó bemutatta röviden Máriát is, akinek első férje a kőbányában dolgozott, tragikus körülmények között halt meg. Majd három pici gyerekkel hagyta itt második férje, s vándorolt ki Amerikába éppen a főhős barátnőjével. Miként álltak talpra? Hogyan tudta ellátni gyerekeit? Milyen sors várt a lányaira? Többek között ezekbe a sorsokba nyerhet bepillantást az, aki elolvassa a regényt. 

Izsáki Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Az asztalnál balra Fekete Margó, mellette Hodossy Ildikó
Izsáki Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Az asztalnál balra Fekete Margó, mellette Hodossy Ildikó
Fotó: S. G. / Forrás: 24 Óra

A szerző a borítóról is szólt. A kép Fábián Imre akvarellje, amely Fekete Margó lakásában van. Mikor gondolkodott azon, hogy mi legyen a borítón, s megpillantotta a képet, tudatosult benne: tökéletesen visszaadja a regény hangulatát. Ladányi András szerkesztette és készítette a borítót, Zsirai László olvasószerkesztőként állt a szerző mellett. A Váci Mihály Baráti Társaság kiadásában jelent meg, melynek elnöke Ladányi András. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában