Továbbtanulás

2023.11.23. 13:55

Szakmákkal, cégekkel ismerkedtek meg a diákok az esztergomi pályaválasztón

Szakképző intézmények, egyetemek, gazdasági szereplők, duális képzési partnerek, állami szervezetek és sportegyesületek is bemutatkozhattak csütörtökön az esztergomi Suzuki Arénában, ahol a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal első alkalommal rendezte meg az Esztergomi Pályaválasztási Kiállítást.

Walczer Patrik

Csütörtökön az esztergomi Suzuki Arénában fogadták a továbbtanulás előtt álló diákokat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A megnyitón köszöntötték a meghívott vendégeket – köztük Dr. Kublik Henriettát, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatási Szolgálat Főosztályának főosztályvezetőjét –, majd elsőként Czunyiné Dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, országgyűlési képviselő mondott beszédet. 

Véleménye szerint két jelenség határozza meg a gazdaságot és a mai munkaerőpiacot. Az egyik a digitalizáció, az elkövetkező években a ma ismert munkakörök jelentős része át fog alakulni és nagyobb arányban lesz szükség a digitális képességeinkre. A másik pedig a „zöld átállás”, a zöld infrastruktúrát meghatározó gyártási és termelési folyamatok megerősödése. Kitért arra is, hogy az elmúlt időszak gazdaságfejlesztési tendenciái mutatják, hogy nehéz helyzetből is talpra tudott állni a gazdaság és a szakképzés. 

Dr. Kancz Csaba vármegyei főispán elmondta, hogy a jövőt a duális képzés jelenti, ugyanakkor a humán képzésnek ugyanúgy fontos szerepe van. A fiatalok a középiskolában megalapozhatják jövőjüket, egy jó pályaválasztással ösztöndíjat lehet szerezni és meg is találhatják a későbbi munkahelyüket. 

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a következő évtizedek egyik nagy kihívása lesz a szakmák megtartása és fejlesztése lesz, szakemberek nélkül nehéz helyzetben lehetünk. Hernádi Ádám polgármester hozzátette: az esztergomi térség a szakképzési centrummal, az intézményekkel és a gazdasági szereplőkkel kerek egészet alkot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában