Zene és kultúra

2023.11.12. 15:59

Remek hangulatban telt a 9. Magyarországi Német Fúvószenekarok Országos Fesztiválja Csolnokon

Minőségi produkciókat hallhatott a közönség szombaton a Magyarországi Német Fúvószenekarok IX. Országos Fesztiválján, melyet a csolnoki sportcsarnokban rendeztek meg.

Walczer Patrik

Nagy sikert aratott a Bawarzer Dorfmusikanten is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A magyar és a magyarországi németek himnuszát követően köszöntötték többek között Waldmann-né Baudentisztl Évát, a Komárom-Esztergom Vármegyei Németek Önkormányzatának elnökét, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnökhelyettesét, Kolonics Péterné polgármestert, Szax Lászlót, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, valamint Kreisz Lászlót, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának (Landesrat) elnökét.

Kolonics Péterné köszöntőjében megjegyezte, hogy évekkel ezelőtt még minden helyi családban volt legalább egy-két zenész. Úgy véli, a jelenleg működő két zenekar révén a német nemzetiségi kultúra is tovább él Csolnokon.

Kreisz László ismertette, hogy a fesztiválon 240 zenész vett részt, akik örömmel töltötték el a közönséget és egyben megerősítettek mindenkit abban, hogy jó itthon magyarországi német származású muzsikusnak, embernek lenni.

Kreisz László méltatta a színpadra lépő zenészeket
Fotó: Walczer Patrik / Forrás:  24 Óra

A gálán Dorfmusik kategóriában a Branauer Musikanten, a Bawarzer Dorfmusikanten és a Kleinturwaller Musikanten, Blasmusik kategóriában a Bergmannskapelle Mase, a Schomberger Dorfmusikanten, a Schaumarer Musikanten és a Csolnoki Fúvószenekar, Künstlerstufe kategóriában pedig a Haraster Dorfmusik nevű zenekar szerepelt. Ezt követően egyórás műsort adtak a Landesrat társszekciójának csoportjai, az AnimA’capella, a Doroger Kinderchor és a Werischwarer Heimatwerk, végül következett a Vecsési Fúvószenekar műsora.

A Haraster Dorfmusik fesztiválzenekar címet kapott
Fotó: Walczer Patrik / Forrás:  24 Óra

A fesztiválzenekar címet a dunaharaszti Haraster Dorfmusik vehette át, a többi fellépő emléklapot kapott. A Landeskapellmeister díjat Kaszás Sándor, a Sóskúti Ifjúsági Zenekar karmestere, a Landesrat Zenekari szekciójának vezetője érdemelte ki. A vándorzászlókat Rajk János csolnoki plébános áldotta meg, majd a két zászlóanya Fódi Krisztina – a Landesrat egyik alapítójának, Fódi János karnagynak a lánya – és Waldmann-né Baudentisztl Éva felkötötték rá a szalagjaikat.

Az egyik vándorzászlót végleges jelleggel kapta meg a háromszoros fesztiváldíjas Bergmanskapelle Mase. a másikat a Vecsési Zenekar karmestere, Fazekas József adta át a Haraster Dorfmusik vezetőjének, Zwick Andrásnak.

Szakmai zsűri értékelt
A zsűri elnöke Apaceller József karnagy volt, mellette Makovecz Pál, a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatója, Kaltenecker Gábor hangmérnök és Fazekas József, a Landesrat Zenekari szekciójának alelnöke is értékelte a hallottakat. A gála a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában