Beruházás

2023.11.22. 14:06

Mini KRESZ-parkot és pumpapályát avattak Környén +FOTÓK

Hivatalosan is átadták a környei pumpapályát és a mini KRESZ-parkot.

Szalai Nikolett

Mini KRESZ-parknak és pumpapályának is örülhetnek a környei gyerekek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Biciklivel érkezett a sportpályára a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola két negyedikes osztálya. A lelkes gyermekek közül néhányan már korábban is kipróbálhatták a pumpapályát, amely egy folytatólagos körpálya hullámokkal, kanyarokkal és ugratókkal. A pályát kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával és rollerrel lehet használni. Nevét onnan kapta, hogy a megfelelő, úgynevezett pumpáló mozgással a pályát használó tekerés, vagy hajtás nélkül képes a lendület megszerzésére és megtartására.

– Bátorság, ügyesség és figyelem – árulta el, az egyik negyedikes, Jordán Dávid, hogy milyen készségek kellenek a pálya használatához, aki hozzátette: nagyon örültem neki, amikor elkészült a pálya, mert szeretek sportolni. Emellett szoktam biciklizni, rollerezni, kirándulni a családommal.

A déli oldalon található kanyarból kiérkezve a felhasználók választhatnak, hogy a hullámokon, vagy az ugratókon haladnak tovább, amely egyúttal előzési lehetőséget is biztosít, így a gyorsabbak és a lassabbak egyszerre tudják használni a pályát. A belső kanyarból ki- és beugrási lehetőségek is vannak mindkét irányban, ezeket azonban csak a gyakorlottabbaknak ajánlják. Az Aktív Magyarország programjának köszönhetően ötvenszázalékos támogatást nyert az önkormányzat a kerékpáros ügyességi pálya kialakítására, amely csaknem harminckétmillió forintból készült el.

– Településünk mindig nagy gonddal foglalkozott a közlekedésfejlesztéssel. Az egyik fő problémánk az elkerülőút, de azt mi nem tudjuk megoldani, viszont apróbb dolgokkal tudunk segíteni, ilyenek a kerékpárút-fejlesztések. Azt gondolom, ebben elég ügyesek vagyunk, mert most már minden szomszédos településre közvetlen kerékpárúton el lehet jutni. Idén is egy őszi hétköznap több mint ezer kerékpáros megy Tatabánya irányába, tehát ez már egy alternatív módja annak, hogy valaki bejusson a városba – hangsúlyozta Beke László, Környe polgármestere.

A településen kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek az alapvető közlekedési szabályokkal. A pumpapálya mellett egy mini KRESZ-park is helyet kapott, hogy a gyermekek a közúti közlekedést is gyakorolhassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában