Nyomravezetői díj

2023.11.02. 08:13

Mindenszenteki gyalázat Ácson: ledöntötték az 1848-as gyerekhős sírját

A kegyeleti időszakban különösen megrázó eset történt Ácson: megrongálták az az 1848-as gyerekhős, Korotnoki Dániel sírját. A polgármester dr. Szentirmai István megdöbbenésének adott hangot, az alpolgármester, Nagy Tamás nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Kemma.hu

Mindenszentek napján megdöbbentő látvány fogadta az 1848/49-es forradalom és szabadságharc gyerekhőse, Korotnoki Dániel sírjánál az embereket

Forrás: Beküldött/acsvaros.hu

Dr. Szentirmai István polgármester értetlenségének és felháborodásának adott hangot, amikor kiderült, hogy valakik megrongálták Korotnoki Dániel emlékművét a város régi temetőjében. A '48-as kopjafák mellett álló sírnál állva arról beszélt, hogy nem érti, kinek volt az útjában a sírkő, és hogy egy nemzeti hős vgéső nyughelyét is megrongálni bűn. Kérte, hogy akinek bármi információja van a vandál tettről, az jelentkezzen a polgármestesi hivatalban. 

Nagy Tamás alpolgármester 50 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít kézre keríteni az elkövetőt, elkövetőket. Ezt az összeget azóta egy helybéli, Csere Ferenc kőfaragó az egyik Facebook-csoportban még ötvenezer forinttal megtoldotta. 

− Egy ilyen tett nemcsak a városunk, hanem az egész közösségünk ellen irányuló támadásnak tekinthető és mélységesen felháborító. Ez az emlékmű és minden ilyen alkotás vagy szobor fontos része városunk történelmének és kulturális örökségének. Ezek nemcsak a múltunkra emlékeztetnek, hanem az értékeinket és az identitásunkat is képviselik. Ezért minden olyan cselekedet, amely ezeket megrongálja vagy tiszteletlenül bánik velük elfogadhatatlan és elítélendő − fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni, hogy az elkövetőket felelősségre lehessen vonni. Mint hozzátette, biztos benne, hogy sikerül helyreállítani az emlékművet és megőrizni Ács történelmi és kulturális örökségét.

Korotnoki Dániel az 1849-ben kitört kolerajárvány áldozata lett, sírja az 1848-49-es szabadságharc egyik kegyhelye Ácson. A 15 éves korában elhunyt szabadságharcos több csatában is részt vett, fűtüzérré, főágyússá is kinevezték, olyan vitézül helytállt. Ott volt a Komárom felszabadításáért vívott ütközetekben, a véres ácsi csatában. Ezután rövid pihenőt kaptak a honvédek. Dániel egy ácsi családhoz került. Május másodikán indultak tovább Győrbe, de oda a gyerekhős már nem érkezett meg. Mint a mult-kor.hu írja, útközben rosszul lett, az ezredorvos pedig a komáromi kórházba szállíttatta. Már nem ért el oda se. Harsay századossal, aki kérte, hogy ő vihesse el haldokló tüzérét, Ácsig jutottak. A kritikus állapotba került fiút az a család ápolta, akiknél korábban szállást kapott. Végül itt is hunyt el. 

A tapiokultura.hu felidézte, az ácsi református gyülekezet halotti anyakönyvében a következő bejegyzés található: „Korotnoki Dániel, ágostai evangélikus hitvallású. Harsay százados alatt az ötödik gyalogütegnél hat fontosoknál főágyús. Győrbeni felmenetből Komáromba visszahozatni parancsolva. de helységünkben kimúla. Kolera. 1849. május 2.”

A 15 éves főtüzér Koroknayként is felbukkan a beszámolókban. A néveltérés magyarázata: a család eredetileg a Korotnoky nevet használta, a nagyszülőket még így  anyakönyvezték, de később Koroknayra magyarosították nevüket. Ácson a vendéglátó család állított sírkövet a hős fiúnak: „Szüleitől távol elhunyt egy 15 éves ifjú, kit a szabadságharc elragadott áldozatul a hazának. Korotnoki Dániel született Mádon, meghalt Ácson 1849. májusában.”

Kedves Ácsiak,
Nemrég értesültem arról, hogy ismeretlenek súlyosan megrongálták Korotnoki Dániel emlékművét.
Egy ilyen tett nemcsak a városunk, hanem az egész közösségünk ellen irányuló támadásnak tekinthető és mélységesen felháborító.
Ez az emlékmű és minden ilyen alkotás vagy szobor fontos része városunk történelmének és kulturális örökségének. Ezek nemcsak a múltunkra emlékeztetnek, hanem az értékeinket és az identitásunkat is képviselik. Ezért minden olyan cselekedet, amely ezeket megrongálja vagy tiszteletlenül bánik velük elfogadhatatlan és elítélendő.
Mint alpolgármester, elkötelezett vagyok a városunk és közösségünk védelme mellett. Az ilyen incidensekkel szemben határozottan fel kell lépnünk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az elkövetőket felelősségre tudjuk vonni.
Arra kérem Önöket, ha bármilyen információjuk van a rongálásról vagy a későbbiekben gyanús tevékenységet észlelnek, azonnal jelentsék azt a rendőrségnek. Csak közösen tudjuk megvédeni városunk értékeit és megőrizni közösségünk összetartását!
Együttműködésünk és elszántságunk révén biztos vagyok benne, hogy sikerül helyreállítani az emlékművet és megőrizni városunk történelmi és kulturális örökségét.
Köszönöm mindenkinek, aki segít ebben a folyamatban és támogatja a közösségünk egységét! 

Nettó 50 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlok fel annak, aki az ismeretlen tettes(ek) felderítését eredményező, bizonyító erejű információt hoz a rendőrség tudomására a Korotnoki Dániel sír rongálásával kapcsolatban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában