Matek

2023.11.24. 13:30

Megtudtuk: így számolják meg, hogy hány vadlúd van az Öreg-tavon

Hajnalban, a madarak kirepülésekor lehet megszámolni, hogy hányan is lehetnek.

Kemma.hu

A szilveszteri tűzijátékozás miatt szinte alig maradt vadlúd a tatai Öreg-tavon

Forrás: vadludsokadalom.hu

Rendszeresen beszámolnak a Vadlúd Sokadalom közösségi oldalán arról, hogy hány vadlúd tartózkodik adott napon az Öreg-tavon. De vajon hogyan számolják meg az akár 50-60 ezer példányt. Szabó Máté, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Kemma.hu-nak elárulta a trükköt. 

– A vadludak pontos állományfelmérése mindig a reggeli kihúzáskor történik. Ekkor látható az összes lúd az adott vizes élőhelyen. A területre kiérkezéskor először a kézi távcsővel, illetve nagy nagyítású állványos távcsővel, teleszkóppal végzünk egy gyors számolást a vízen, vagy iszapon pihenő madarakon. Itt még nagyobb pontatlansággal dolgozunk, ugyanis könnyen ki tudják egymást takarni a ludak, illetve ahol nagyon sűrűn vannak, ott biztosan pontatlanul tudunk számolni – kezdte a természetőr, aki szerint az a jó, ha egyszerre többen számolják a madarakat. 

– A pontos számolás, akkor történik, amikor a ludak felszállnak és berendezkednek a horizonton. Ekkor a távcsövünkkel megszámolunk 50, 100, 200 madarat és azt a mennyiséget rávetítjük a többi, akkor kirepülő madárra. Ezt megcsináljuk az összes csapatnál és a végén kapunk egy számot. Az a jó, ha egyszerre többen számolunk egymástól függetlenül, így tudjuk segíteni egymás munkáját, illetve „kontrollként” működünk – tette hozzá Máté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában