Telefonnal

2023.11.08. 21:03

Megmutatjuk, hogyan tudsz időpontot foglalni az új betegirányítási rendszerrel +VIDEÓ

Bevezették, működik, áll rendelkezésünkre a JIR. De hogy mit takar ez a betűszó, és főleg hogyan kell használni, azzal csak most ismerkednek a betegek. Ha neked is új a dolog, ha elakadtál, segítünk! Letöltöttük és kipróbáltuk az új applikációt, és vele a rendszert, hogy neked élesben már ne okozzon fejtörést a használata.

Wágner Zsanett

Forrás: Shutterstock

Az új Járóbeteg Irányítási Rendszer, azaz a JIR bevezetését Rétvári Bence államtitkár jelentette be még november elején. Kilencven járóbeteg-szakrendelést, köztük több Komárom-Esztergom vármegyei intézményt is érint a digitális fejlesztés. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Ahogyan arról a Ripost is beszámolt, az elmúlt években komoly erőfeszítések történtek a járóbeteg-ellátás színvonalának emelésére. Ennek jegyében 54 járóbeteg-szakrendelőt korszerűsítettek és 23 új létesítmény épült.

A felújítás és korszerűsítés mellett a szervezettség javítása is fontos szempont, mivel ezzel használható ki optimálisabban az orvosok és az ápolók rendelési ideje, rövidítve a várólistákat is. Ezt a célt szolgálja az új Járóbeteg Időpontfoglalási Rendszer (JIR), amit eddig csak teszteltek, most azonban 90 rendelőben el is indul.

A JIR az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre, a már sokak által ismert és használt EESZT-re épül. A rendelőintézetek informatikai rendszere közvetlen összeköttetésben van az EESZT-vel, az intézmény pedig telefonos ügyfélszolgálaton keresztül fogadja a betegek időpontigénylését, majd nyomon követi az ellátás fontosabb mozzanatait.

A betegfogadási időpontok is az EESZT rendszerben szerepelnek, amiket a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos, beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a háziorvos vagy kezelőorvos jegyezhet elő. Később a betegek egy alkalmazáson keresztül, önállóan is tudnak majd időpontot foglalni.

Az új rendszerben a szakrendelőbe érkező beteg egy érintőképernyős oszlopon a taj-száma megadásával tud bejelentkezni, majd kap egy sorszámot, amivel a rendelő előtti kijelzőn szólítják a vizsgálatra. A betegek mostantól országos, egységes, digitális rendszerben kapnak időpontot, első ütemben öt járóbeteg-szakrendelésre, 90 intézményben.

A rendszer 2024 márciusáig fokozatosan bővül további rendelésekkel – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az EgészségAblak új funkciójáról. Az új országos rendszerben lefoglalt időpontok megjelennek az EgészségAblak mobilalkalmazásban is.

Az új digitális rendszer Komárom-Esztergom vármegyében a Batthyány Kázmér Szakkórházban (Kisér), az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben, a Selye János Kórházban (Komárom), a Szent Borbála Kórházban (Tatabánya), valamint a Vaszary Kolos Kórházban (Esztergom) indult el. Mutatjuk, hogyan is működik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában