Kemma.hu videó

2023.11.11. 14:46

Ma 50 éves a tatai csillagda. Szakmai programokkal ünnepeltek +VIDEÓ

1973. november 11-én nyitott meg a tatai csillagda. Programokkal emlékeztek meg az 50. évfordulóról, valamint bemutatták a szakmának a nemrégiben átadott, teljesen megújult épületet is.

Goletz-DeáK Viktória

Simon János amatőr csillagász a gravitációs hullámdetektorról beszélt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Ötven évvel ezelőtt, 1973. november 11-én nyitott meg a tatai csillagda. A jubileum napján szakmai programokkal és egy kis múltidézéssel emlékeztek meg a kerek születésnapról, és bemutatták a szakmának is a nemrégiben átadott, teljesen megújult épületet.

Az ünnepségen a Kovaliczky István, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Komárom-Esztergom Megyei Egyesület (TIT KEM) igazgatója köszöntötte a közönséget. 

Ez egy csoda véletlen műve, hogy az 50 éves évforduló alkalmából szervezett ünnepségnek még a napja is megegyezik, nemcsak az éve

– kezdte az egyesület igazgatója, majd átadta a szót Bencsik Jánosnak a Tatai-medence országgyűlési képviselőjének. 

– Köszönöm az egyesületnek azt, hogy pár esztendővel ezelőtt vállalták, hogy az akkor még meglehetősen megviselt épület gondozását átvették. Egy kis összefogással, sok sok munkával fantasztikus közösségi hely jött létre, ami találkozási pontja lett azoknak, akik egy kicsivel többet látnak a saját életükből és a körülöttük lévő világból. Ugyan a világ közepe vagyunk külön-külön, de mégiscsak porszemek vagyunk a világmindenség egészében. Ez a hely lehetőséget biztosít arra is, hogy a város értékhordozó turizmusát is erősítse. Kevés olyan város van az országban, ahol ilyen intézménnyel büszkélkedhetnek – vélekedett a képviselő. Hozzátette: Körülöttünk, bár minden változik, de mégis van valami állandóság, örökérvényesség is ebben a világban, ami kapaszkodót is nyújt mindannyian számára. 

Ezután Michl József Tata polgármestere is üdvözölte az ünneplőket. 

Izgalmas és szép projektet zártuk a csillagda felújításával. Talán a projektre is mondhatjuk, hogy olyan volt, mint a világmindenség, hogy a változás valóban benne volt. Hálás köszönet mindenkinek a szakmai munkájáért és a háttértámogatásért

– mondta a polgármester.  A csillagda a szombati programmal megnyitott a nagyközönség felé is, azonban egyelőre csak előzetes bejelentkezés után van lehetőség az épület látogatására. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában