A Pilisi Parkerdő és a Vérteserdő

2023.11.01. 07:12

Hatalmas trófeaszemle: 10 kiló feletti agancsot is adott a Vértes

A közelmúltban Budakeszin zajlott le a Pilisi Parkerdő Zrt. éves trófeaszemléje, amelynek főüzenete: a parkerdőben a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei ökoszisztéma védelme, az erdők természetes tűrőképességének megfelelő vadsűrűség fenntartása mellett.

Várvizi Tamás

Az eseményen a Pilisi Parkerdő áttekintést nyújtott vadgazdálkodási tevékenysége helyzetéről, irányáról és az idei évről. Eszerint a parkerdő által kezelt területeken magas a védett (természetvédelmi oltalom alatt álló, ill. Natura 2000) területek aránya (75,3 százalék), továbbá nagy hangsúlyt kap az erdők közjóléti szerepe. Emiatt a nagy vágásterületeket kerülő, a kerítés nélküli erdőfelújításokat, valamint a folyamatos erdőborítást lehetővé tevő erdőgazdálkodási módszerek alkalmazása szükséges, amelyeket elsősorban az erdő tűrőképességének megfelelő alacsony vadsűrűséggel lehet biztosítani. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. 5 vadászterületen végez vadgazdálkodási tevékenységet, melyek 3 vadgazdálkodási táj­egységhez (Dunazugi tájegység, Pest-síksági tájegység, Börzsöny-Gödöllői tájegység) tartoznak. A kezelt vadászterület összesen 82.657 hektár. Évente mintegy 7000–7500 nagyvad kerül terítékre a vadászatok során, melynek lebonyolítása, koordinációja a társaság mintegy 70 főnyi, vadászatban aktív szakszemélyzetének köszönhető. Az éves elejtésből 1100–1200 a gímszarvas, amelyből mintegy 250 a bika. 

Az idei bőgés kevésbé volt intenzív, vélhetően a szeptember közepének nyáriasan meleg időjárása miatt. A főbőgés időszaka szeptember 15-e és 23-a közé esett. Bizonyos területeken 7-10 nappal korábban zajlott le a korábbiakhoz képest, máshol a megszokott időben volt a csúcs. A bikák kondíciója az elmúlt évek bőgési időszakaiban tapasztaltakhoz képest nem változott. 

Szemle a Vértesben
A Pilisi Parkerdőhöz hasonlóan a Vérteserdő Zrt. is megtartotta szokásos trófeaszemléjét, ezúttal a várgesztesi Vár-réten. Kis Balázs vadgazdálkodási főelőadó elmondta, hogy az erdőgazdaság összesen mintegy 28.500 hektár kiterjedésű vadászterületén az idei szarvasbőgésben szabad területen 98 bika került terítékre, kettőt pedig elhullottan találtak. A 98 bikából 39 a Dél-Vértesi, 25 az Észak-Vértesi, 31 a Gerecsei, 3 pedig a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság területén esett. A trófeabírálaton 18 trófeát bronzérmesnek, 13 trófeát ezüstérmesnek, 3 trófeát pedig aranyérmesnek minősítettek a Vadászati Hatóság szakemberei, így az érmes­ arány mintegy 35 százalék lett. A bikák átlagos trófeatömege 5,60 kilogramm volt. A legnagyobb trófea tömege 10,59 kilogramm volt, melynek viselője a Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság területén került terítékre. 

A rendezvényen az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Vármegyei Területi Szervezetének elnöke, dr. Lehotzky Pál és Pető Zoltán titkár is részt vettek. Pallagi Gábor vadászati főeladót a Magyar Vadászatért Érdeméremmel tüntették ki, elismerve elhivatott munkáját a vadgazdálkodás területén. Hinkó Miklóst, a park­erdő kerületvezető erdészét és vadászát a hivatásos vadászok szakmai versenyén elért eredményeiért pedig a Nimród Vadászéremmel jutalmazták. 

A parkerdő közleménye szerint az idei bőgési időszak és a Gímbika Trófea Szemle sikeres lebonyolítása hozzájárult a vadásztársadalom és a szakemberek közötti tudás- és tapasztalatcsere erősítéséhez, valamint a természetközeli vadgazdálkodás és az erdővédelmi tevékenység fontosságának tudatosításához. A tájékoztatás és a tudatos vadgazdálkodás a Pilisi Parkerdő Zrt. és a vadásztársadalom közös felelőssége. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában