EpiPen

2023.11.09. 20:21

Életmentő gyógyszert adományoz a tatai önkormányzat az óvodáknak és a bölcsődéknek

A tatai önkormányzat összesen 14 darab EpiPen-t adott át idén különböző intézményeknek.

Kemma.hu

Nem túlzás, hogy életet menthet a tatai önkormányzat legújabb adománya, amit a város összes óvodájának és bölcsődéjének adott. Az EpiPen toll ugyanis a súlyos, anafilaxiás allergiás reakció kezelésére szolgál. Rigó Balázs, Tata alpolgármestere csütörtökön a Geszti óvodában adta át a szert, az intézmény vezetőjének. Mint mondta már tavaly is minden intézménynek eljuttatta az életmentő gyógyszert az önkormányzat, azonban azok szavatossága lejárt, így most újakat kapnak. 

– A tavalyi évhez képest módosult a köznevelési törvény. Ez alapján már előírja minden szülő számára, hogy amennyiben tud arról, hogy gyermekének valamilyen súlyos, allergiás reakcióra hajlamos, akkor arról mindenképpen tájékoztassa az intézményt, akiknek pedig biztosítaniuk kell az érintett gyermek biztonságát – magyarázta az alpolgármester.

Hozzátette: azoknál a gyereknél, akiről a szüleik tudják, hogy súlyos allergiája van az előírás szerint minden esetben lennie kell két darab EpiPen tollnak. Az önkormányzat által biztosított gyógyszer pedig arra az esetre van, amikor olyan gyermeknek lesz súlyos allergiás reakciója, akiről korábban nem tudták, hogy arra hajlamos. Az alpolgármester elárulta, hogy a felmérések szerint a gyerekek húsz százalékánál az intézményekben jön elő először az anafilaxiás reakció.

Halálos lehet
2022 januárjában tragédiával ért végett egy születésnap, a egyik budapesti iskolában. A napköziben az egyik diák születésnapját ünnepelték, ezért a gyerekeknek csokoládékat tettek az asztalára. A tanárnő azonban nem vette figyelembe, hogy az egyik fiúnak mogyoró allergiája van és olyan csokit is tett az asztalára, amiben mogyoró volt. Az allergiás kisfiú rövid időn belül rosszul lett, ezért a szülei érte mentek és orvoshoz indultak vele. Állapota azonban útközben romlott, így mentőt hívtak hozzá, ám az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni. Azt, hogy a gyerek allergiás volt, a szülők korábban jelezték az iskola és a tanítók felé. 

– A város összes óvodájába és bölcsődéjébe eljuttatjuk a gyógyszert, ez összesen tizenkét darabot jelent. Ezeken felül még egy-egy tollat biztosítunk a Güntner Arénának, illetve az Új Kajakháznak, ahol sok gyermek fordul meg. Illetve tervezzük, hogy tovább lépünk ebben a kérdésben és szeretnénk az étkeztetőkkel egyeztetve az iskolákba is eljuttatni a szert – tette hozzá Rigó Balázs. Egyébként a város tavaly már biztosította az intézmények dolgozóinak, egy képzést, ahol megtanulták a súlyos allergiás reakciók tüneteit, illetve az EpiPen használatát.

Szélvári Renáta, az óvoda vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy minden év elején kitöltenek a szülőkkel egy papírt, amin fel kell tüntetniük a gyermekek ismert allergiáit. Az intézménybe most is jár laktóz, illetve gluténallergiás ovis, az ő étkezésüket külön oldják meg. Szerencsére súlyos allergiás gyerek nincs a csoportokban. Azonban az óvoda nem bízza a véletlenre. Ezért úgy döntöttek, hogy nem lehet se tortát, se csomagolt süteményeket, kekszet, nassolni valót bevinni az intézménybe.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában