Összefogás

2023.11.20. 18:32

Együttműködési megállapodás köttetett a VOSZ és az EDUTUS között: a vállalkozókat segítik

A VOSZ Komárom-Esztergom Vármegyei Szervezete hétfőn fórumot szervezett az EDUTUS Egyetemen, azzal a céllal, hogy a nehéz gazdasági helyzetben irányt mutassanak a vállalkozók számára. A fórumon fókuszba került a makrogazdasági helyzet, a jövő évi kilátások, és szó volt a VOSZ vállalkozókat segítő programjáról és a vállalati képzések lehetőségeiről.

Kemma.hu

Együttműködési megállapodást írtak alá a VOSZ és az EDUTUS Egyetem vezetői, amelynek értelmében a VOSZ segíti a felsőoktatási intézmény képzéseinek népszerűsítését a vállalkozók körében

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Szépszámú érdeklődő előtt zajlott az EDUTUS Egyetemen a VOSZ KEVM-i szervezete által rendezett gazdasági fórum. Pordán Zsigmond elnök köszöntötte a résztvevőket kiemelve, majd sor került a VOSZ és az EDUTUS Egyetem közti megállapodás aláírására.

Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója ismertette a szervezet vállalkozásokat segítő szolgáltatásait, amelyek közül kiemelkedik a legnagyobb sikert arató Széchenyi Kártya, a demjáni örökség sarokköve.

A bankok nem szívesen hitelezik a legkisebb vállalkozásokat, mert időigényes, és kockázatos befektetés a részükről, a vállalkozók pedig idegenkednek a bankoktól, és drágállják szolgáltatásaikat. A KAVOSZ-nak sikerült megoldani ezt a problémát azzal, hogy az állammal együttműködésben életre hívta a Széchenyi Kártyát és az arra vonatkozó garanciarendszert.

Így, ma a piaci, 20%-os kamat helyett a vállalkozások mindössze 5% kamatteher vállalása mellett vehetnek igénybe hiteleket. 2002 óta 11 ezer milliárd forint beérkező hiteligény volt, és ebből 7,5 ezer milliárd meg is valósulhatott. Percenként 20 millió forint hitelt helyeznek ki a bankok ilyen formában a magyar vállalkozásokhoz.

A KAVOSZ vezérigazgatója ezt követően kitért az ESG – magyarul a KTI -, azaz a Környezet, Társadalom, Irányítás – problémakörére. Az Uniós elvárásoknak - hasonlóan a korábbi GDPR-hoz -, ezúttal is nagyon rövid időn belül kell majd eleget tenniük a vállalkozásoknak, akiknek nagy része még az alapokkal sincs tisztában az ESG-t illetően. Pedig megkerülhetetlen lesz mindannyiunk számára, de különösen a bankoknak, és a beszállítói láncokban tevékenykedőknek.

Díjtalan képzéseket is kínál az EDUTUS
Némethné dr. Gál Andrea, az EDUTUS Egyetem rektora vázolta képzési portfóliójukat, melyből világossá vált, hogy nem csupán a diplomás gazdasági és műszaki szakemberek képzésében állnak a vállalkozók szolgálatára, hanem számos más lehetőséget kínálnak számukra. Kétféle módon kapcsolódhatnak a tatabányai egyetemhez: képzőként, a duális képzésbe bekapcsolódva, vagy hallgatóként. Akár egy-két hét alatt is képes az egyetem egyedi, a vállalatra szabott képzéseket kidolgozni, melyekre már ma is akadnak jó példák. Az egyetem ingyenes képzésekkel is segíti a vállalkozókat, december 4-5-6-án olyan online marketing képzéseken vehetnek részt, amelyek mai világunkban nélkülözhetetlenek a kisvállalkozások számára. A díjtalan képzésekre a napokban lehet még regisztrálni.

A magyar gazdaság helyzetéről Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet igazgatója tartott előadást. A jövő évi előrejelzéseket illetően elmondta, az infláció ütemesen csökkeni fog, várhatóan 5,7% lesz, 2025-ben pedig 3,6%. A gazdaság már elhagyta az intenzív osztályt, és a rehabilitációs szakaszba értünk. Vannak még kockázatok, például a hulladékgazdálkodási rendszer, az útdíjak, a jövedéki adó, a kisker különadó, mert ezek mértéke hatással lehet az inflációra.

A szakértő a GDP-ről is szólt, idén -0,6% prognosztizálható, azaz még nem lépjük át a pozitív határokat, de 2024, 2025-ben már 3% fölötti teljesítmény várható. A forint árfolyamáról is beszélt, nemzeti valutánk a leértékelődés irányába mutat, mert a teljesítményéhez képest a forint túl erősnek bizonyul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában