Szilveszter

2023.11.07. 11:25

Csendes szilvesztert tartanának Tatán: a tűzijátékozókat járőrszolgálat figyeli majd

A város azt szeretné, ha az újévet köszöntők csendesen ünnepelnének, amihez külön programokat is szerveznek.

Goletz-DeáK Viktória

Három lépésből álló tervet készítettek elő a Zöld Kerekasztal hétfő délutáni ülésén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Madárvédők, rendőrök, polgárőrök és természetvédők is különböző ötletekkel érkeztek hétfőn a Zöld Kerekasztalra Tatán. A téma ezúttal is a szilveszteri tűzijátékozás megelőzése volt a vadludak védelmében. Az elmúlt hónapok megbeszélései során lassan körvonalazódott a terv, hogyan vessenek véget a durrogtatásoknak. Ugyanis a tűzijátékozók idén újévre szinte az összes vadludat elriasztották az Öreg-tóról. 

Dr. Musicz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei helyi csoportjának tiszteletbeli elnöke a 24 Órának elmondta, hogy három lépésből áll a tervük. Az első a megelőzés, szórólapozással, illetve személyes beszélgetésekkel szeretnék felhívni a lakosok figyelmét arra, hogy ami számukra szórakozás, az a természet élővilágára milyen negatív hatással van. A második lépés a tűzijátékok, pirotechnikai eszközök beszerzésének a megnehezítése. 

A tiszteletbeli elnök elmondta, már volt jó példa arra, hogy az egyik tatai nagy üzlet már nem árult ilyen eszközöket. A város most vállalta azt a feladatot, megkeresi a helyi boltokat, hogy ők is csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez és ne áruljanak tűzijátékokat

A harmadik lépés pedig maga a szilveszteri járőrszolgálat lesz, 8–10 csapat fogja járni azokat a tatai helyszíneket, ahol az elmúlt években a legnagyobb volt a durrogtatás. A csapatok polgári természetőrökből, polgárőrökből, természetőrökből és a rendőrség munkatársaiból fog állni, és azt szeretnék, ha a folyamatos jelenlétükkel megakadályozhatnák a tűzijátékok fellövését. 

Michl József, Tata polgármestere elárulta, hogy idén egy különleges programmal, egy alternatív szilveszterrel szeretnének készülni a helyieknek. 
– Szilveszteréjszaka az, amikor hazánkban engedélyezik a tűzijátékok használatát. Tatának bizonyos területein azonban ezt már évek óta rendelet tiltja. Ezért egy úgynevezett „csendes szilvesztert” szervezünk és reméljük, hogy még helyi szervezetek is csatlakoznak hozzánk. Ez azt jelentené, hogy az év utolsó éjszakáján, ha szép idő lesz és sokan ki szeretnének jönni, akkor azt töltsük együtt a tóparton egy csendes szilveszterrel. Nincsen tűzijáték, üvöltözés, hangoskodás, de együtt örülünk, hogy átmegyünk az új évbe – árulta el a város vezetője. 

Adatok igazolták a döntés jogosságát
Egy 2018-ban indult civil kezdeményezés nyomán született rendelet értelmében Tatán november 1. és február 28. között nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket. Ezzel a korlátozással szeretné megvédeni a város az Öreg-tavon telelő vadludakat. A vízimadarakat ugyanis elriasztják a különböző erős hanghatások. Az elmúlt évek adatai pedig igazolják a döntés jogosságát: 2018 szilveszterén a ludak 60 százaléka, 2019 szilveszterén a ludak 100 százaléka, egy évvel később 70, 2021 szilveszterén pedig 60 százalék maradt az Öreg-tavon. Ez óriási előrelépés volt, hiszen a korábbi években a vadludaknak átlagosan 30 százaléka tartott ki a tavon szilveszter éjszaka, de volt amikor az összes vadludat elriasztották. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában