Vigyázni kell

2023.11.02. 07:22

Biciklis ütött el egy fiatal gyalogost Tatabányán, videó is készült az esetről

Veszélyes eset hívja fel a figyelmet arra, hogy mindig körültekintően kell közlekedni.

Kemma.hu

Legyen szó gyalogos, kerékpáros, rolleres vagy autós közlekedési formáról, mindig körültekintőnek kell lennünk, ha valamilyen módon részt veszünk (valahol) a forgalomban. Ez a tanulsága annak a sajnálatos esetnek is, amely a múlt héten Tatabányán, a Fő téren történt. 

Ahogyan az a Tatabánya Facebook-oldalán közzétett felvételen is látszik, az átjáróból kilépő, gyanútlanul sétáló fiatalt egy kerékpáros társa ütötte el az üzletsornál. Az már csak a szerencsének köszönhető, hogy az ütközésből eredően egyikük sem sérült meg.

A posztban írják, hogy napjainkban amellett, hogy egyre több autóval találkozni az utakon, a különböző elektromos közlekedési eszközök használata is mind jobban elterjed. És így van ez rendben, hiszen remek alternatívát kínálnak ezek a szerkezetek a közlekedésben. Fontos azonban észben tartani, hogy attól függetlenül, hogy valamire kell-e jogosítvány vagy sem, ha bármilyen eszközzel vagy a két tulajdon lábunkkal a forgalom részesei vagyunk, akkor oda kell figyelnünk a saját és mások testi épségére is! Hiszen, - ahogyan azt a példa mutatja – pillanatok alatt megvan a baj!

A bejegyzésben kitérnek arra a tévhitre is, miszerint a járdán, illetve jelen esetnél maradva, a sétáló utcában szabad biciklizni. Ez ugyanis nem igaz, a járdán általában tilos kerékpározni! Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 kilométer/óra sebességgel. 

Mint írják, a KRESZ egyértelműen szabályozza hogy hol közlekedhetnek a kerékpárosok: a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. 12. életévét be nem töltött személynek tilos a főútvonalon kerékpározni.

Gyakori jelenség az is, hogy a kerékpárosok nem megfelelően közlekednek a zebrán. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia. Más a helyzet az elektromos rollerekkel, amelyekre még csupán készülőben van a KRESZ-szabályozás. Ezek az eszközök teljesítménytől függően jelenleg elektromos kerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak vagy motorkerékpárnak minősülnek a KRESZ szemében. 

A bringás tévhitekkel és a biztonságos kerékpározással kapcsolatban erre a linkre kattintva találhattok bővebb információt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában