Bárdos József

2023.11.20. 20:42

Azt festi, amit a lelkével lát: fotókon a tatabányai festőművész kiállítása

Bárdos József festőművész kiállítása nyílt meg a Puskin Művelődés Ház Bánhidai kisGalériájában Alszik az ősz, ébred a tél címmel. Vankó Éva intézményvezető felvezetője után Kakuk Tamás, a Tatabánya Alkotó Művészeiért Alapítvány kuratóriumának elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a színes tárlatot.

Kemma.hu

– Nehéz dolog egy kiállítást megnyitni, hiszen nem egyszerű szavakba foglalni mindazt, ami lehetetlen. Feltételezhetően, egy hosszú alkotói vajúdás után megszülető képi világot kellene pontos mondatokba foglalni. Bárdos József festményeire az egyik közösségi hálón figyeltem fel. Az első kíváncsivá tett, hogy megismerjem a többit. Olyasmit fedeztem fel a képekben, hogy alkotójuk olyan autodidakta festő, aki érzékenységével, látásmódjával és technikai tudásával régen maga mögött hagyta a műkedvelő kategóriát. Nem azt festi le, amit a szemével lát, hanem azt, amit lelkével. Meglátásom szerint ezért „élnek” és „üzennek” a munkái, a látszólag statikus látvány megelevenedik a szív szinusz-görbéit idéző „ráfestett” ecsetvonásoktól – mondta Kakuk Tamás.

Hozzátette: a tárlat címe az „Alszik az ősz, ébred a tél” könnyebbé teszi a képek megközelítését. Ha végig futtattjuk szemünket az itt kiállított festményeken, könnyen felfedezhetjük, hogy a munkák szinte mindegyikén ott vannak a csupasz fák, a Nap és a Hold. Az idő rekvizitumai, melyek között némán, majd egyre hangosabban ketyegnek a Föld könyörtelen óramutatói.

Bárdos József kiállítása a Puskin Művelődési Ház Bánhidai kisGalériájában, az intézmény nyitvatartási idejében tekinthető meg december 14-ig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában