Különleges fellépés

2023.11.24. 20:03

A Gyermelyi Férfi Dalárda tagjai Ament Éva és tanítványai kiállításán énekeltek

A budapesti Ráday Házban a közelmúltban a népi iparművészet hagyományait ébren tartó kiállítás nyílt meg. A különleges eseményen közreműködött a Gyermelyi Férfi Dalárda – számolt be a nagy eseményről a parokia.hu.

Kemma.hu

A Gyermelyi Férfi Dalárda működött közre a budapesti megnyitón

Forrás: parokia.hu

A fakazettás templombelsők világokat találkoztattak a Ráday Ház Markusovszky térre néző kollégiumának aulájában, ahol a megnyitó a Gyermelyi Férfi Dalárda énekes előadásával vette kezdetét. A harminc főből álló kórus nem először énekel Ament Éva kiállításmegnyitóján, a lelkes férfiak közt katolikus plébános és református lelkész egyaránt akad. Ahogy a fakazettás mennyezetek világa összeköti az anyaországiakat a határon túliakkal, úgy az erőteljes férfikórus dalaiban is Erdélytől a Felvidékig feltűnt minden táj, ahol értik a magyar szót – írta a parokia.hu.   

Ament Évának és tanítványainak kiállítása megmutatja a Dunántúl, a Felvidék és a Dél-Dunántúl gyönyörű anyagait. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntő beszédében felvillantotta a révkomáromi mesterek világát, akik között bár akadtak míves rajzolók, úgynevezett képírók, de legtöbbjük mégis asztalosmester volt.

Az utolsó énekszót követően az esemény házigazdája, Balog Zoltán dunamelléki református püspök kiemelte az ősi kultúrkincsek sajátos varázsát, amely a református templomok festett kazettáiban mutatkoznak meg.

Nem véletlen, hogy éppen a Ráday Házban kelt életre ez a különleges kiállítás, hiszen az épületegyüttes megújulásakor díszeivel szintén a kazettás református templomok világához kapcsolódott. 

Ament Éva a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke, a kiállítás kurátora és életre hívója harminc éve él és lélegzik együtt a templombelsők világával. Mesterségét jó ideje tanítja is, szenvedélyébe bevonta tanítványait. Mivel ennek a területnek a szakirodalma csekély, jelentős szerep jutott a kutatásaiknak. Ament Éva és tanítványai 140 templom anyagát dolgozták fel a Felvidéken. Festőtáboraiba már alkotótársként hívja meg tanítványait, ahol az egy hétnyi közös munkának része a kutatás, és a napi tizennégy, tizenöt órányi közös munka. A révkomáromi tábor éppen azért jött létre, mert Ament Éva vágya az volt, hogy tanítványai megismerjék azt a helyet, ahonnan a nagytudású festő-asztalosok indultak, egyúttal a húsz komáromi festő-asztalos által készített templomot is feldolgozták – mondta el a művész megnyitóbeszédében. 

A köszöntőket az Ároni áldás eléneklése zárta a Gyermelyi Dalárda előadásában – számolt be a parokia.hu. A Gyermelyi Férfi Dalárdának legközelebb december 10-én, 17 órakor a tarjáni római katolikus templomban lesz koncertje adventi áhítat keretében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában