Oktatás

2023.10.16. 14:00

Világnapon tanulhatták meg az újraélesztést a tatabányai kórházban +fotók

A felnőttek és a gyerekek szakszerű újraélesztését sajátíthatták el a résztvevők a Szent Borbála Kórház laborjában.

Kemma.hu

Két turnusban várták azokat a laikusokat , akik szerették volna megtanulni az újraélesztés folyamatát

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az Újraélesztés Nemzetközi Világnapja alkalmából az alapszintű újraélesztésről tartottak oktatást a tatabányai Szent Borbála Kórház modern SKILL laborjában. Az ingyenes képzésre két csoportot vártak, akik élethű babákon sajátíthatták el a szakszerű újraélesztést. Dr. Hansági Edit, a kórház altatóorvosa, egyben a SKILL labor önkéntes oktatója a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az első években csak a szakembereknek tartottak különböző képzéseket, de most már a laikusok előtt is megnyílt a lehetőség. Ennek keretében szervezték meg az újraélesztés világnapja alkalmából ezt az oktatást is, ahol mind a felnőtt, mind a gyermek újraélesztés lépéseit tanulhatták meg a résztvevők.

– Az a tapasztalatunk, hogy az emberek félnek segítséget nyújtani sok esetben. Mi pedig ezzel a programmal szeretnénk egy lehetőséget biztosítani, hogy ebben a szimulációs laborban, valós környezetben szakemberek segítségével meg tudjuk mutatni az alapszíntű újraélesztés lépéseit – magyarázta az oktató. Hozzátette: az oktatást hagyományteremtő szándékkal indították el.

A doktornő elmondta, hogy sokan jelentkeztek a lehetőségre, hamar beteltek a szabad helyek. Hétfőn két turnusban, délelőttre és délutánra várták a regisztrált jelentkezőket. Mindegyik alkalomra 16-16 főt vártak, akiknek két csoportba osztva külön termekben mutatták meg a felnőtt és a gyermek újraélesztés menetét. A mostani alkalomra felnőttek, főleg hölgyek jelentkeztek, de a szakember szerint gyerekeknek általános és középiskolásoknak is érdemes elsajátítania az újraélesztés lépéseit.

Zsuzsi, kismamaként érkezett a kórház ingyenes újraélesztés oktatására. Elárulta, hogy részben gyermekei miatt szerette volna megtanulni az eljárást, részben pedig felelős felnőttként úgy gondolja, hogy bárki, bármikor kerülhet olyan helyzetben, amikor szüksége lehet rá.

– Szerencsére eddig nem kerültem olyan helyzetbe, ahol valakit újra kellett volna éleszteni a környezetemben. Azonban egyszer a testvérem gyermeke lázgörcsöt kapott, amikor hazafelé sétáltam vele a játszótérről. Először epilepsziára gondoltam, mert semmi előjele nem volt, hogy belázasodott volna. Jól éreztük magunkat a parkban. Aztán a semmiből olyan gyorsan felszökött a láza, hogy rohamot kapott. Itt is nagyon fontos, hogyan reagálunk, mennyire vagyunk felkészültek. Ezért is gondoltam, hogy eljövök az oktatásra – árulta el Zsuzsa, aki pont a gyermek újraélesztést gyakorolta. 

Mit tegyünk
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen rosszullét, vagy baleset kapcsán segítséget kell nyújtania. Dr. Hansági Edit szerint a legrosszabb, ha nem teszünk semmit. Ilyen esetekben az alapszintű újraélesztés lépéseit kell követnünk. Kérjünk segítséget, aki egyrészt felválthat bennünket, ha fáradunk, másrészt segíthet a mentők hívásában. A légút szabaddá tétele után mellkas kompresszióval kell kezdeni. Harminc nyomás után kell két belégzést kell végezni.

Zsuzsa elmondta, hogy nem feltétlenül elvárás a laikusoktól, hogy egy ismeretlen ember szájába fújjanak. Elég, ha a mellkasnyomást végzik addig, amig kiérkezik a segítség. A gyermekek esetében azonban fontos a befújás. Ugyanis náluk főleg a légzésleállás miatt van szükség az újraélesztésre. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában