Vadászünnep

2023.10.24. 10:14

Trófeaszemlét tartottak a vadászok a gesztesi Vár-réten

A Vérteserdő Zrt. a szarvasbőgés időszakának összes trófeáját felvonultató hagyományos trófeaszemléjét ezúttal az Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság területén, páratlan történelmi és természeti környezetben, a várgesztesi Vár-réten tartotta meg - adta hírül a vargesztes.hu.

Kemma.hu

Trófeaszemle volt Gesztesen

Forrás: vargesztes.hu

Juhász Lenke közjóléti és vadgazdálkodási osztályvezető bevezetőjében kiemelte, hogy a szakmai értékeléssel egybekötött gím trófeaszemle az egyik legjobb módja a gazdálkodás eredményeinek bemutatására, mely 2018 óta immáron hatodik alkalommal kerül ebben a formában megrendezésre mindig más-más helyszínen.

– A trófeaszemle egy vadászünnep, mely több célt is szolgál. Találkozhatunk vadászbarátainkkal, elmondhatjuk élményeinket, tapasztalatot cserélünk – emelte ki köszöntőjében Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy ezen komoly mintavétellel egyúttal mértékadó lehetőséget kapnak a gím állomány felmérésére is. 

- A vadászok, a kísérők mindent megtettek azért, hogy egy méltó kiállítás mellett állhassunk, ezért nagy köszönet és gratuláció illeti munkájukért a kísérő vadászokat – zárta szavait.

- Várgesztes 12 millió négyzetméternyi területének 83,4 százaléka erdő vagy gyep. A Vértes hegység optimális élettér geológiai változatosságával, növénytársulásaival. Mindezek kihatnak a vadállományra is, Gesztes minden házának ablakából kinézve az erdőre láthatunk rá, a bikák a kertekig is eljönnek – mondta köszöntőjében Rising Károlyné Várgesztes polgármestere. Emlékeztetett, hogy a falu felett magasodó 700 éves vár, a vértesi várrendszer második legnagyobb vára Csókakő után. Hadászati szerepe ugyan csekélyebb volt a történelem folyamán, de Buda, Esztergom és Fehérvár közelsége miatt a királyi vadászatok ismertté tették. 

Ezek közül többnek a dátuma bizonyított is. Napra pontosan tudható, hogy 1399. október 28-án Zsigmond, 1495. szeptember 14. és október 4-e között II. Ulászló király vadászott itt. Rising Károlyné vadászfeleségként is büszke arra, hogy ott vadászunk ma is, ahol egykoron Mátyás király. A polgármester zárszavában a trófeák láttán mindenkinek gratulált, további jó egészséget kívánt és megköszönte az erdőgazdaságnak, hogy a település lehetett e szép esemény házigazdája.

Kis Balázs vadgazdálkodási főelőadó részletes értékelésében elmondta, hogy az erdőgazdaság összesen mintegy 28.500 hektár kiterjedésű vadászterületén az idei szarvasbőgésben szabad területen 98 bika került terítékre, kettőt pedig elhullottan találtak. A 98 bikából 39 a Dél-Vértesi, 25 az Észak-Vértesi, 31 a Gerecsei, 3 pedig a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság területén esett. A trófeabírálaton 18 trófeát bronzérmesnek, 13 trófeát ezüstérmesnek 3 trófeát pedig aranyérmesnek minősítettek a Vadászati Hatóság szakemberei, így az érmesarány mintegy 35 százaléka lett. A bikák átlagos trófeatömege 5,60 kg volt, ami 47 dkg-os növekedés a tavalyi adathoz képest. A legnagyobb trófea tömege 10,59 kg volt, melynek viselője a Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság területén került terítékre. Az elejtett bikák átlagéletkora is egy évvel magasabb az előző évihez képest.

A kiállított trófeák között pontosan egy tucat olyan agancsot is megtekinthettek a vendégek, melyet várgesztesi, vagy a faluból elszármazott hivatásos vadász kísérőként mutatott be. Kluber József három agancsából egy bronz, Hartdégen Zoltán négy trófeájából egy ezüst minősítést ért el, Geiszt Ferenc pedig az öt között egy aranyérmessel, a trófeaszemle második legmagasabb pontszámújával is büszkélkedhet. A gesztesi vadász kíséretében a taksonyi Végh Krisztián lőtte ki a 11 éves bikát, a trófea 8.9 kg súlyú és 210,35 pontot ért el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában