Sajtótájékoztató

2023.10.28. 15:33

Tatabányán is téma lett az akkumulátor gyártása

„Nem pazarolhatják az ivóvízkincsünket az akkugyártásra!” címmel szervezett sajtótájékoztatót az LMP az Árpád téren.

Kemma.hu

A sajtótájékoztató résztvevői

Forrás: Kemma.hu

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke kifejtette: hazákban ma egy település sem lehet biztonságban, mert nem tudható, hogy az akkumulátorgyártás milyen részelemét kapja meg. Az elmúlt héten Ácson tiltakoztak a helyi lakosok. Szücsné Posztovics Ilona polgármester hozzátette: Tatabányán ma már az ipari park energia-, víz-, áramfelhasználás és szennyvízkezelés tekintetében a kapacitásának határait súrolja, s itt is felmerül a bővítés. A városban élő embereknek nincs lehetőségük, hogy beleszóljanak abba: környezetükben milyen gyárat telepítsenek. Pedig érdemes lenne, ezért is szerveznek november 9-én közmeghallgatást Tatabányán. Hozzátette: ma a megyeközpontban a munkanélküliségi ráta 1 százalékos, és 2500 vendégmunkás dolgozik a városban, emiatt jelentősen szaporodnak a munkásszállók. 

Fakli István, az LMP vármegyei elnöke a karsztvízbázisról elmondta: a korábbi 62,5 helyett 100 ezer köbméter/nap fölé vinnék a vízkitermelést, s ehhez építik a csővezetékeket. Ez a növekmény éves szinten négy tatai Öreg-tó vízmennyiségének felel meg. Mint megírtuk, csütörtökön a Jobbik tartott tájékoztatót Oroszlányban arról, hogy egyre több a vendégmunkás, így ott is lehetséges egy akkumulátorgyártó üzem épülése. 

A közelmúltban a tatabányai közgyűlésben is szóba került a kérdéskör, miután a polgármester elmondta, hogy egy akkumulátoripari beruházásban gondolkodó befektető kereste meg az önkormányzatot, akinek kilétét többször kérdésre sem árulta el. Azt azonban igen, hogy elutasította az ajánlattévőt, de ehhez nem tartottak szükségesnek a közgyűlés döntését. Egy elvi és általános határozati javaslatot viszont el akart fogadtatni arról, hogy a városban semmilyen akkumulátorgyártással összefüggő ipari beruházás nem valósulhat meg. A közgyűlés többsége tartózkodott, majd arról szavazott, hogy a következő ülésen részletes napirendi pontként kidolgozva tárgyaljanak és döntsenek az ügyben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában