Kemma.hu podcast

2023.10.15. 17:52

Régi idők tatabányai családfotói: így látták az itt élőket a város első fényképészei (PODCAST)

A Képes történelem sorozatának tizennyolcadik részében is folytattuk a családtörténeti ismertetést Dallos Istvánnal. A képek mindegyike egy-egy komoly és fontos családi eseményhez köthető, s árulkodnak a korról, az emberekről. S a száz évesnél is öregebb fotóháttér előtt vajon hány ezer, vagy millió kép készült?

Kemma.hu

Mura-Mészáros Gyula és családja. A családfő fodrászüzletet működtetett a VII. Telepen.

Forrás: Beküldött

Dallos István helytörténész és fotóművész az egykori felsőgallai fényképész, Stinglné hagyatékának egyik fotójával indította ezt a részt. A Fakli család látható rajta. A családfő széken ül, s mögötte a fiai. Mindannyian bányász egyenruhában vannak, hiszen a vállalatnál dolgoztak.  A következő fotón is egy család: Mura-Mészáros Gyula és családja. A családfő fodrászüzletet működtetett a VII. Telepen. 

A harmadik képen Pirtusek Alajos látszik és felesége. Cementgyárban volt főgépmester.  Szőke László látszik a negyedik fotón, aki segédtisztként dolgozott, s a Népházban mozigépész volt.  Betekinthettünk Bachul Emma varrodájába is, ahol a feleségek elsajátíthatták ezt a képességet, s Számelné fotóműterében készült az utolsó kép, amely egy családi eseményről árulkodik. 

Dallos István mesélt a képekről, s az azokon szereplő családokról. Szóba került közben a fényképészeti műhely is. Számelné volt az első, aki az 1920-as évektől dolgozott. Később a Bécsben vásárolt fotóhátterét megvásárolta Stinglné Szlávik Rózsika, aki Felsőgallán működtette műtermét. Innen került a fotóháttér végül a Bányászati és Ipari Skanzenbe. 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában