Misztikus dátum

2023.10.13. 13:55

Péntek 13. Tatabányán: Alfrédnak milliókat is hozott már a szerencséje

Január 13-a után októberben idén már másodjára esik péntekre a hónap 13. napja. Hogy ez a nap mennyire szerencsés vagy szerencsétlen, arról megoszlanak a vélemények, de egy korábbi felmérés szerint a lakosok kétharmada babonás, és a balszerencsét hozó hiedelmek közül a péntek 13-ban hisznek a legtöbben.

Kemma.hu

Az átlagnál több sorsjegyet adnak el péntek 13-án

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Már az elején le kell szögezni, hogy csak találgatások vannak arról, miért épp péntek 13 a baljóslatú nap. Egy legenda szerint a francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. Azt nem tudni, hogy innen ered-e a babona, de IV. Fülöp valóban ekkor fogta el a rend tagjait, akiknek nagy része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte.

Nem biztos, hogy a lovagok halála miatt hisszük olyan sötétnek ezt a napot. Egyes kultúrákban a pénteket és a 13-as számot is félelem övezi, de ezek eredetét is csak találgatni lehet. Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napját szentelték az isteneknek, de ekkor – nagypénteken – feszítették keresztre Jézus Krisztust, az utolsó vacsorán pedig a tizenkét apostollal együtt tizenhárman ültek az asztalnál, köztük Júdás, aki elárulta Jézust.

Megpróbáltuk kideríteni, hogy Tatabányán mit is gondolnak péntek 13-ról. Az indulás nem is lehetett volna stílszerűbb: a parkoló autónk előtt feltűnt egy fekete macska. Egy pillanatra megállt az újságíró és a fotós is, aztán nagyot nevetve útjukra indultak. Azt nem sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet, hogy a négylábú fekete jószág baljós napot hoz-e. Szerencsét nem találtunk, hacsak az nem számít annak, hogy hallottuk és láttuk, mással milyen kegyes Fortuna.

Utunk a Vértes Centerbe vezetett, az Inmedio üzletébe, ahol Hajnal Ferenc sietett a segítségünkre. – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindig jó a napi zárás péntek 13-án. Ilyenkor sokkal több sorsjegy fogy, rengetegen lottóznak. Az örök sláger az 5-ös lottó, egyrészt nagy múltja, másrészt a csaknem 2 milliárdos főnyereménye miatt – nyilatkozta portálunknak Hajnal Ferenc. Többek között Nádházi Valentin is sorban állt az üzletben, a sorsjegyek közül a Bukszára voksolt. Mint mondta, sokat vár a szelvényektől - hármat vett - a mai napon. Ő egyike azoknak, akik szerencsét várnak péntek 13-tól.

A nemzeti lottótársaság legfrissebb felméréséből kiderül, hogy hazánkban a 18 év felettiek körében többségben vannak azok, akik, hisznek a sors erejében, illetve a szerencsében, körülbelül a felük a csodákban, de az asztrológiában már jóval kevesebben, babonásnak pedig csak a harmaduk tartja magát – tudható meg a Szerencsejáték Zrt. legutóbbi kutatásából, amelynek révén a péntek 13-ával kapcsolatos attitűdöket, szokásokat kívánta megismerni a társaság.

Az ezer fő bevonásával készített felmérés rávilágít arra, hogy a lakosság körében azonos arányban vannak olyanok, akik hisznek a számok szerencsevonzó hatásában, illetve azok, akiknek nincs szerencseszámuk. Az egyik legnépszerűbb szerencseszám a hazai játékosoknál a 13-as, amelyet egyedül a népmesék világában gyakorta felbukkanó 7-es előz meg.

Noha a megkérdezettek többsége (52%) szerencsebefolyásoló erőt tulajdonít péntek 13-nak, a játékosok mégsem emiatt térnek be a lottózókba, hiszen csak 21 százalékuk gondolja úgy, hogy ezen a napon nagyobb eséllyel lehet nyerni, mint máskor. Ennek ellenére megfigyelhetők bizonyos tendenciák a vásárlási szokásokban: például a felmérésből az is jól kivehető, hogy a péntek 13-án játszók 47 százaléka előszeretettel játssza meg számait az Ötöslottón, míg 44 százalékuk papíralapú kaparós sorsjeggyel, 32 százalékuk pedig a Hatoslottón teszteli szerencséjét.

Érdekes statisztikát tett közzé az Allianz biztosító az elmúlt 15 évének kárstatisztikájáról. Kiderült, hogy péntek 13-án valóban több kár ér minket, mint egy átlagos pénteki napon, ezért a biztosító mindenkit fokozott elővigyázatosságra int, főként az utakon - derül ki a biztosítótársaság közleményéből. A vizsgált időszakban (2008.01.01 – 2023.09.09.) összesen 819 péntek volt, amiből 27 esett 13-ára. Ezeken a napokon a pénteki napok átlagához képest csaknem 10 százalékkal, a hét többi napjának átlagánál pedig több mint 15 százalékkal magasabb volt a kárbejelentések száma.

A triszkaidekafóbia a tizenhármas számtól való félelmet jelenti, ami globálisan is igen elterjedt betegség, nem véletlenül dolgozta fel annyi film. Amerikában sok épületnek nincs 13. emelete, a színházak némelyikében nincs 13. sor és néhány repülőtér is kihagyta a 13-as beszállókaput.

Megkérdeztük: Péntek 13-a szerencsét hoz vagy szerencsétlenséget?

Horváth Zoltán: Szerintem mindkettő igaz. Úgy gondolom, hogy mindenki saját szerencséjének a kovácsa. Szóval abszolút nem vagyok babonás. Ha valaki azt gondolja, hogy péntek 13-a egy rossz nap, akkor azt vonzza be. Ha pedig elhatározza, hogy ezen a napon csak szerencsés dolgok történnek vele, akkor jó napja lesz. Ennyi a recept.

Horváth Zoltán
Fotó: Horváth Zoltán / Forrás: 24 Óra

Havasi Alfréd: Nagyon babonás vagyok. Annyira, hogy inkább az út másik oldalán megyek, ha fekete macskát látok az úton. Viszont péntek 13-ban nem hiszek. Nekem inkább szerencsenap. Ma is nyertem, épp az előbb kapartam le 6 ezer forintot. Tizenkét évvel ezelőtt 350 ezret nyertem, három évvel ezelőtt pedig 3 milliót. Úgyhogy nekem szerencsét hoz ez a dátum.

Havasi Alfréd
Fotó: Hagymási Bence / Forrás: 24 Óra

Járóka Istvánné: Ugyanolyan munkanap, mint bármelyik másik. Sőt, inkább legyen péntek, még ha 13-a is, mert jön a hétvége. Sokkal jobb, mint egy hétfővel induló munkahét. A családom viszont másként gondolja ezt. A nagynénikém és a mamám óvatosabb a mai napon, mert hisznek a szerencsétlenséget hozó péntek 13-ban.

Fotó: Hagymási Bence / Forrás: 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában