Babona

2023.01.13. 07:00

Péntek 13. babonája: a tatai sorselemző elmondja, mit kell tennünk

Csupán egy babona, vagy tényleg szerencsétlen dolgok történnek, ha a 13-a péntekre esik? Van, aki ezen a napon nem hajlandó repülőre ülni, üzleti tárgyalásokat folytatni, sőt, olyan is akad, aki még az ágyból sem kel ki. Csóka Titiánia tatai sorselemző példákat sorolt, amelyek betartásával elkerülhető számos kellemetlenség.

Wágner Zsanett

Már az elején le kell szögezni, hogy csak találgatások vannak arról, miért épp péntek 13 a baljóslatú nap. Egy legenda szerint a francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. Azt nem tudni, hogy innen ered-e a babona, de IV. Fülöp valóban ekkor fogta el a rend tagjait, akiknek nagy része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte.

Nem biztos, hogy a lovagok halála miatt hisszük olyan sötétnek ezt a napot. Egyes kultúrákban a pénteket és a 13-as számot is félelem övezi, de ezek eredetét is csak találgatni lehet. Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napját szentelték az isteneknek, de ekkor – nagypénteken – feszítették keresztre Jézus Krisztust, az utolsó vacsorán pedig a tizenkét apostollal együtt tizenhárman ültek az asztalnál, köztük Júdás, aki elárulta Jézust.  Más források szerint a Jézust eláruló Júdás személyére utal a 13-as szám, mert ő volt az, aki tizenharmadikként ült az asztalhoz. A babona ma is tartja magát: vannak, akik mind a mai napig kerülik, hogy egy tizenhárom fős társasággal üljenek le ebédelni.

Tippek tisztításhoz

– Este vegyünk tisztító fürdőt, parajdi fürdősóval. Akinek zuhanykabinja van, testradírral próbálkozzon. Fehér papírra írjuk le mindazt, ami már nem szolgál minket, amit szeretnénk elengedni. Ezután fehér gyertyával égessük el a nekünk ártó dolgokról szóló írást – tanácsolta olvasóinknak Csóka Titánia sorselemző. Hozzátette: jól tudja, hogy valaki egészen érdekes módon reagál és ki sem mozdul péntek 13-án. – Érdemes elhalasztania néhány nappal a tárgyalásokat, és ha lehetséges, másnap meghozni a fontos döntéseket - fogalmazott a sorselemző.

Mi az a triszkaidekafóbia?

A triszkaidekafóbia (triszkaideka – tizenhárom + fóbosz – félelem) a tizenhármas számtól való félelmet jelenti, amely a világ számos pontján megmutatkozik. A babona a XX. század első felében olyannyira elterjedt volt, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából, a szállodákban pedig nem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor.

Egyes épületekben ha van is tizenharmadik emelet, akkor se mindig lakik ott valaki: a londoni One Canada Square felhőkarcoló 13. emeletén például nincsenek kiadó irodák, hanem itt van az épület légkondicionálása, hogy a triszkaidekafóbok ne kerüljenek stresszhelyzetbe. Las Vegas több kaszinójában szintén nincsen 13. emelet. A babona elérte a memphisi (Tennessee, USA) repülőteret is, ahol nincs A13, B13 és C13 számú beszállókapu. A New York állambeli Islip repülőterén sincs 13-as beszállókapu, San Franciscóban pedig a 12. és a 14. sugárút közötti észak-déli irányú utcának nem akartak szerencsétlenséget hozó nevet adni, ezért Funston Avenue-nek hívják.

Fekete macska és lottó

A babona szerint ha péntek 13-án felnézünk a Holdra és kívánunk valamit, kívánságunk 13 napon belül teljesül. Arról is szól a fáma, hogy ha péntek 13-án kitöltünk egy lottószelvényt, mindenképpen jelöljük meg az 1, 3 és 13-as számokat. Aznap nem érdemes belenézni egy fekete macska szemébe, ám, ha valakinek 13-szor egymás után leírjuk a nevét és folyóvízbe dobjuk a papírt, az illető 13 napon belül megkeres és szerelmet vall.

A 13-as és a boszorkányság

Számmisztikailag nagyon szerencsés a 13-as szám, az 1-es szám a kezdet és az új tervek száma, célok kitűzése, a 3- as szám angyali szám, a jótékonyság, boldogság, empátia száma. Így tehát számmisztikai szempontból nézve nagyon szerencsés szám, mert az angyalok vezérlik, mondhatnánk úgy is, hogy ez egy angyali számkód, vagyis angyali segítségkérő hívókód.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában