Szüreti mulatság

2023.10.03. 17:15

Parlamenti látogatást is ért a bográcsban rotyogó szüreti finomság Szomódon +fotók

Rekordot, finom ételeket és egy igazi közösségkovácsoló napot hozott a szomódiak szüreti főzőversenye, amelyet bál koronázott meg.

Kemma.hu

19 csapat versengett a szomódi szüreti főzőversenyen

Forrás: Beküldött

Fergeteges hangulat, mennyei illatok és ízek, talán így lehetne a legtömörebben összefoglalni a szomódiak egyik legkedveltebb helyi rendezvényét, a szüreti főzőversenyt, amelyet az önkormányzat szervezésében most szombaton tartottak a településen. A bográcsban főtt ételek csatájára 19 csapat nevezett. Az eseményre Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője is kilátogatott, aki különleges ajándékkal is meglepte az egyik brigádot.

Már délelőtt 10 órakor nagy volt a sürgés-forgás a művelődési ház melletti füves területen, ahol sorra épültek a sátrak, otthonossá alakítva maguknak a csapatok a saját kis parcellájukat. Mire mindenki megérkezett, szinte már talpalattnyi hely sem maradt. Ez nem is csoda, mert az idei esemény rekordot is hozott, tudtuk meg Sziliné Laub Éva önkormányzati képviselőtől, főszervezőtől.

– 2014 óta szervezem a szüreti főzőversenyt. Örömteli számomra, hogy ennek a rendezvénynek a sikere 9 éve töretlen. Ebben az évben jelentkeztek a legtöbben, 19 csapat mérettette meg főzőtudását – mondta a képviselő, aki hozzátette, a résztvevőknek az önkormányzattól kapott 3 kilogramm sertéslapockát felhasználva kellett ételt készíteniük, majd a szakavatott zsűri elé vinniük.

Nem csak a nevek tekintetében voltak kreatívak a barátokból, családtagokból, szomszédokból és egyesületekből verbuválódott brigádok, hanem az ételek terén is. A gyors előkészületek után már pillanatok alatt rotyogtak is a változatosabbnál változatosabb ínyencségek a bográcsokban. Készült sertéspörkölt, pincepörkölt, töltött káposzta, palócleves, babgulyás, vadas és lecsós ragu is. Már csak a felsorolást elolvasva is összefolyik a nyál az ember szájában, így a zsűrinek is nagyon nehéz feladata volt.

Közben a szüreti felvonulók is elindultak körútjukra a településen. A zsűri hosszas tanácskozás után eredményt hirdetett. A dobogó harmadik fokára a Horváth család állhatott, második lett a Jóarcok brigádja, a versenyt pedig a Tókút utcai gyütmentek nyerték meg. Különdíjban részesült a Séró baráti kör és a Régi csibészek gárdája. Czunyiné dr. Bertalan Judit a Köztársaság uccca csapatának egy parlamenti látogatást is felajánlott. A dobogósok, gravírozott fakanalakat, feliratos kötényeket és a tatai Etalon étterem vezetője révén felajánlott 10 és 5 ezer forintos utalványokat kaptak. Végül minden induló csapat kis jutalomban részesült.

Az eredményhirdetés után a versenyzők megvendégelték a felvonulókat. A kondérok gyorsan kiürültek, de a baráti beszélgetésektől, zenétől még jó darabig hangos maradt a faluközpont.
– A rendezvény legnagyobb értéke a közös beszélgetéssel, jókedvvel, nevetéssel eltöltött idő, amely közelebb hozta egymáshoz az embereket, közösségeket. Köszönet mindenkinek, aki ennek a programnak a megvalósításában részt vett – fejtette ki Sziliné Laub Éva.

A nap a főzőversennyel és a felvonulással nem ért véget. A szomódiak estéjét a szüreti bál koronázta meg, ahol a délután után ismét összegyűlt a falu apraja és nagyja. A Party Pop Band zenéjére hajnalig mulatoztak a bálozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában