Útmenti kereszt

2023.10.27. 15:20

Összefogás az alsógallai keresztért - 30 méterrel arrébb szentelték meg

Az október 22-i, vasárnapi, ünnepi búcsúi szentmise után szentelték meg Tatabányán a megújult Alsógallai Útmenti Keresztet.

Kemma.hu

Megszentelték a 30 méterrel arrébb került, megújított keresztet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Szent Gál templomból a Táncsics Mihály utca 1. szám elé vonultak fel népviseleti ruhákban az alsógallai hívek október 22-én, ahol Gedő Attila plébános megáldotta a felújított keresztet. 

– A kereszt Alsógalla vallását, a templomba járó emberek hitvallását jelképezi – emelte ki Schamberger János, az Alsógallai Baráti Egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy már nagyon méltatlan volt a helyzete a keresztnek, így egy pályázati lehetőséget kerestek ennek felújítására.

A pályázat sikeres volt, és az Alsógallai Baráti Egyesület, a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint azon személyek összefogásával, akik számára különös fontossággal bír a jelkép, a rekonstrukció is létrejöhetett.

– A kereszt nagyjából harminc méterrel arrébb állt korábban, de ahogy terjeszkedett a falu, épültek a házak, így a jelképet onnan el kellett hozni. Az Agrotechno Kft. ügyvezetőjét kértük meg, hogy ezt a sarkot adja át a város részére, aki ezt örömmel és teljesen bérmentesen megtette, úgyhogy minden klappolt ahhoz, hogy ezt sikerüljön megvalósítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában