Megemlékezés

2023.10.27. 07:00

„Október 26. a mi személyes ötvenhatunk” - a Sötétkapunál emlékeztek az esztergomiak +fotók

A 67 évvel ezelőtti tragédia helyszínénél, a Sötétkapunál tartott megemlékezést Esztergom közössége október 26-án. Az ünnepség hasonlóan zajlott, ahogy az évek során újra felidézik a fővárosból Esztergomba is eljutott forradalmi hírek hatására megmozdult helyiek történetét.

Kemma.hu

Az 1956 október 26-ai eseményeket a Dobó Katalin Gimnázium diákjai idézték fel prózai műsorukban. Ennek a szövegében közel ugyanazon összeállításnak a végén most is felolvasták a hadosztályparancsnokság épületénél történt sortűz és tankágyú lövés miatt elhunyt 14 áldozat nevét. Ezután a mártírszobor elé állva Hernádi Ádám polgármester mondott beszédet. 

Mint fogalmazott: „Van egy nap az ünnepek sorában, mely az emlékezésé és ez a nap éppen a mai, a 67 évvel ezelőtti október 26-a, a mi személyes ötvenhatunk.” A polgármester hozzátette: „Azért jöttünk ma ide, hogy gyászoljuk hőseinket, akik fellobogózott autóbuszon érkeztek, áthajtottak a Sötétkapun, hogy beterjesszék követeléseiket a hadseregnek, de harckocsi várta őket és a halál.” 

Hernádi Ádám végül kijelentette: „Legyen áldott mindazok emléke, akik ’56-ban a vérüket adták a magyar szabadságért. Segítse Isten, hogy a jelen és a jövő nemzedéke tartsa szem előtt és legyen elkötelezett abban, ami az én személyes hitvallásom is, Mária országa a miénk, nem tesszük soha senki lába elé.” 

Ezt követően az esztergomi egyházak képviselői tartottak rövid áhítatot. Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus és Révfalviné Budai Júlia református lelkész, valamint Szerencsés Zsolt római katolikus atya Lukács evangéliumának 22. fejezetének 41. versétől kezdődő igeszakasza alapján hirdették, magyarázták Isten igéjét, Krisztus elfogása előtti éjszakát a Gecsemáné kertben. A rövid prédikációban az újszövetségi üzenet a forradalom, a hazaszeretet üzenetével fogalmazódott egy gondolati ívbe. A záróimádságok után koszorúkat helyeztek el a Sötétkapu északi végénél található mártírszobornál. Ekkor többek mellett a város, a vármegye, a választókerület, a helyi intézmények, szervezetek vezetői tisztelegtek koszorúikkal a hősök, áldozatok emlékművénél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában