Készül

2023.10.31. 06:55

Már épül a tatai Lidl mellett az üvegvisszaváltó hely: erre számítsunk januártól

Jövőre kötelező lesz visszaváltani az italok csomagolásait, akár fémből, akár üvegből, akár műanyagból vannak.

Goletz-DeáK Viktória

Zajlanak a munkálatok

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Bő két hónap múlva indul a kötelező üvegvisszaváltás, akár fémből, akár üvegből, akár műanyagból vannak. Vagyis 2024. január elsejéig a nagyobb üzleteknek fel kell állítaniuk üvegvisszaváltó automatát. Egyes cégek már el is kezdték a gépek telepítését: a tatai LIDL mellett már munkagépek dolgoznak. Bár maga a visszaváltóautomata nem foglal sok helyet, számára egy megfelelően alapozott beton területet kell kialakítani, amihez még a szükséges energiát is el kell vezetni. Erre a talapzatra kerülhet majd rá a jogszabály által előírt RVM típusú visszaváltó automata. 

Bár a rendelet értelmében csak minden 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzletnek kötelező az automata üzemeltetése, a kisebb boltok jelentkezését is várják. Emellett kötelező visszaváltási helyet kialakítani azokon a településeken, ahol 1000 főnél többen élnek.

Egyébként a leszerződött és a fogyasztók számára elérhető visszaváltó pontokat a MOHU weboldalán és a hamarosan elérhető REpont applikációban is lekérdezhetjük majd. A visszaváltási során a felhasználó pedig választhat, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri megtéríteni: levásárolható utalvány, bankszámlájára utalják, de akár felajánlhatja jótékonysági célra is. 

Az intézkedés célja, hogy Magyarország is elérje a PET palackok 90 százalékos visszaváltási arányát, és ennek érdekében betétdíjas lesz a műanyag és fém csomagolás is. 

A MOHU.hu oldalán olvashatunk arról, hogy a rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az úgynevezett többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban. Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban.

Kiemelték: 2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában