Kell a korlátozás?

2023.10.15. 11:30

Időzített bomba lehet az energiaitalozás az esztergomi családorvos szerint

A közösségi médiában jelentette be javaslatát két kormánypárti képviselő, miszerint betiltanák az energiaital fogyasztást a 18 év alattiak körében hazánkban. Dr. Bense Tamás esztergomi családorvos egészségügyi szempontból reagált a felvetésre. Szerinte a tizenévesek többsége napi fogyasztó.

Wágner Zsanett

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője. A döntésüket részben azzal indokolták, hogy „gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre, az egyik ilyen az energiaitalok gyermekek általi, sokszor napi fogyasztása”– magyarázta Hollik, majd az Országos Mentőszolgálat adataira hivatkozva elmondta, hogy az elmúlt 4 évben évi 100 olyan esetet rögzítettek, ahol 18 év alatti gyermeket túlzott energiaital fogyasztás miatt kellett orvosi ellátásban részesíteni.

Az energiaital fogyasztás régóta vitatott kérdés, pláne, ha fiatalok kezében látjuk. A kóla, csoki, kávé fogyasztással sokkal inkább elnézőbbek az emberek, mintha valakinél meglátnak egy doboz energiaitalt. Dr. Bense Tamás esztergomi családorvost kérdeztük, hogy milyen egészségügyi kockázattal jár a dobozos italok fogyasztása.

– Valóban károsabb az energiaital, mint a kávé – mondta a vármegyei doktor, de kiemelte azt is, hogy a mennyiségtől függ minden. – Egy csésze presszó kávéban annyi koffein van, mint egy liter kólában, egy doboz 2,5 deciliter energiaitalban, vagy három nagy csésze teában. Szóval, azzal nincs baj, ha a gyerek megiszik egyet. Azzal már inkább, ha túlzásba viszi – árulta el lapunk kérdésére Dr. Bense Tamás, aki szerint az iskolák környékén egyre gyakrabban látni diákokat, energiaitallal a kezükben.

– Divattá váltak az energiaitalok, amik könnyen függőséget okozhatnak. Egyre gyakrabban látni fiatalokat, kezükben energiaitalos dobozzal, akkor meg pláne legurítanak 4-5-tel, ha elmennek szórakozni – mondta az orvos, akinek rendelőjében is megfordultak már érdekes esetek. Például nemrégiben járt nála egy 13 éves, hetedik osztályos tanuló, aki komoly egészségügyi problémákról számolt be az orvosnak.

– Fejfájásra és magas vérnyomásra panaszkodott az általános iskolás, és magas volt a pulzusa is. Kiderült, naponta legalább háromszor, azaz reggel, délben és este is fogyaszt energiaitalt. Nem tiltottam el tőle. Csak elmeséltem neki, hogy agyvérzést vagy szívleállást is okozhatnak ezek a tünetek – számolt be az esetről Dr. Bense Tamás, aki szerint a történetnek pozitív kicsengése is van. A fiú ezután inkább teára váltott.

Tiltás a megoldás?
Dr. Bense Tamás esztergomi családorvos szerint a figyelmeztető tiltásnál előremutatóbb lenne az átszoktatás.
– Sok múlik a csomagoláson. Szó szoros és átvitt értelemben is. A felvilágosítással nagyon szép eredményeket lehet elérni, viszont ha egy diszkó, vagy egy bolt tulajdonosa lennék, megpróbálnám helyettesíteni ezeket az italokat. Hasonlóan színes dobozokban árulnám például a sokkal egészségesebb teát – játszott el a doktor a gondolattal.
Hozzátette, hogy az energiaitaloknál nemcsak a koffeinről, hanem azok chipsadó óta kivont taurin-tartalomáról is beszélni kell. Azt mondja, ha a taurint, ami egy jó hatású teljesítményfokozó, visszavezetnék és ezáltal drágább lenne egy doboz energiaital, akkor kétszer is meggondolná a fiatal, hogy leveszi-e a polcról. Addig is javasolja a marhamáj és a tenger gyümölcsei fogyasztását, amikben sok a taurin.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában