Katonasírok

2023.10.28. 20:02

Fotókon a majki mécsesgyújtás: nem feledik a II. világháborúban elesett hős katonákat

Tizennegyedik alkalommal szervezett mécsesgyújtást az oroszlányi Rákóczi Szövetség a majki Madárhegyi temetőbe, hogy az ott található 12 katonasírnál tiszteletüket tegyék az érintettek. Oroszlány vezetésén kívül a sírok gondozásában nagy szerepet vállaló Had- és Kulturális Egyesület, valamint számos civil vett részt az október 28-i megemlékezésen.

Wágner Zsanett

A katonasírok miatt üzent az Esterházy család

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

A Madárhegyi temetőben tartott mécsesgyújtáson  Szebenyi István hadisír kutató és gondozó is jelen volt, akinek kezdeményezésére emléktábla került a sírkertbe, továbbá akinek közbenjárására a környék is megszépült. 
– Két évvel ezelőtt Szabó Péter történész barátommal összefoglaltuk egy könyvben a huszárság itteni harcait, Majkpuszta második világháborús emlékeit. A keresztek bizonyítják, hogy a katonák a tőlük telhető legdrágább kincsüket, az életüket adták azért, hogy 1944 decemberétől két és fél hónapo át tartani tudják a frontot a sokszorors túlerőben ideérkező szovjet csapatokkal szemben – mondta Szebenyi István, aki a Vértes egészét hatalmas temetőnek tekinti, hiszen, miként fogalmazott, a mai napig sokan nyugszanak lövészárkokban és bombatölcsérekben. Több mint 1700 eltűntet, foglyot vagy elesettet tudnak megnevezni, illetve nagyjából 2600 civil vesztette életét a háborúval összefüggésben.

Az emlékezés érdekes pillanata volt, mikor Szebenyi István az egykori birtokosok levélben küldött köszönetét olvasta fel, amiben Esterházy Orsolya az egész galántai család nevében tolmácsolta háláját a helyi közösségek méltó megemlékezéséért. Végül Lazók Zoltán oroszlányi polgármester koszorút helyezett el az emléktáblánál és a jelenlévők egy-egy mécsest helyeztek el a sírokon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában