Vendégéjszaka

2023.10.16. 11:09

Esztergom is hódít a turisták körében

Komárom-Esztergom azon hat vármegye közé tartozott az idei első negyedévben, ahol (még ha csak szerény mértékben is) fellendült a turizmus az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című összesítő kiadványából.

Várvizi Tamás

Komárom-Esztergom vármegyében erősödött a turizmus az előző év azonos időszakához képest 

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Komárom-Esztergom vármegyében a Covid-19-járvány lecsengését követő időszakban fellendült a turizmus, és 2023 I. negyedévében a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 1,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, így ez a vármegye azon hat közé tartozott a főváros mellett, ahol bővülés következett be. 

Ugyanakkor márciusban már csökkent a vendégéjszakák száma mind a kereskedelmi szálláshelyeken, mind a magán- és egyéb szálláshelyeken. Előbbi szállástípusokban a 2023. I. negyedévi forgalom (81 ezer éjszaka) 0,3, utóbbiakban (27 ezer éjszaka) 4,9 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. A vármegye turisztikai szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák többségét (csaknem hattizedét) az Esztergomi járásban regisztrálták, itt 17 százalékkal nőtt a forgalom 2022 I. negyedévéhez képest. A forgalomban szintén jelentős szeletet képviselő Tatai járásban ugyanakkor 1,5 százalékos csökkenés következett be. 

A vendégéjszakák több mint héttizedét belföldi vendégek töltötték el a turisztikai szálláshelyeken. Az általuk eltöltött éjszakák száma ugyanakkor 6,1 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké pedig 26-tal nőtt. A magán- és egyéb szálláshelyeken ugyanakkor némileg bővült a belföldivendég-forgalom. A külföldi vendég-forgalomban a küldő országokat tekintve Ukrajna, Szlovákia és Németország volt a legjelentősebb. 

A működési költségek emelkedése és a vendégforgalom kedvezőtlen alakulása több turisztikai szálláshelyet bezárásra, vagy a tevékenysége felfüggesztésére kényszerített vármegyénkben is. 2023 márciusában a hónap egy részében, vagy egészében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek (62) és a bennük található férőhelyek száma (4700) kevesebb volt, mint egy évvel korábban (75 egység, illetve 5400 férőhely). A magán- és egyéb szálláshelyek kínálata szintén csökkent, 201 üzemelt 2200 férőhellyel. Országos szinten egyébként elmondható, hogy az idei első negyedévben a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 1,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. 

Esztergom népszerűsége
Ahogy már említettük, a vármegyei járások közül az Esztergomi volt a legnépszerűbb a turisták körében. Ennek érdekében – mint már arról a közelmúltban beszámoltunk – sokat tett az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. is. A szervezet elsődleges célja a városi turisztikai hálózat kialakítása volt, melybe még aktívabban kívánta bevonni az esztergomi intézményeket, szolgáltatókat. Már három Tourinform pont működik a városban, a kisvonatos személyszállítási szolgáltatást is fejlesztik, megújították és nemzetközivé tették a városi turisztikai kommunikációt. Az idei év első felében az országos tendenciához képest 14 százalékos növekedést értek el a vendégéjszakák tekintetében és a nagyobb rendezvényekre átlagosan mintegy 20–30 százalékkal többen látogattak ki. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában