Felmérés

2023.10.19. 20:12

Érdekességek a helyi médiafogyasztásról: a 60 felettiek is rendszeresen interneteznek Oroszlányban

Az önkormányzat 2015 és 2018 után az idén is megbízta az Ipsos Zrt-t, hogy készítsen médiahasználati felmérést a városlakók körében.

Kemma.hu

A kutatási téma kibővült közéleti, a város mindennapjait érintő témakörök vizsgálatával is, felmérve a lakossági elégedettségét, és azt, hogyan érzik magukat a városlakók 2023-ban. A megválaszolandó kérdések között szerepelt továbbra is, hogy felmérjék, mely csatornákon, médiafelületeken, és milyen hatékonysággal valósítható meg a kommunikáció a város lakosságával.

A felmérés legfeljebb 15 percet vett igénybe, telefonos adatfelvétellel történt, összesen 500 oroszlányi lakost kérdeztek meg május első két hetében. Talán nem meglepő, hogy továbbra is az internet a legelterjedtebb csatorna, még a 60 felettiek 60 százaléka is rendszeresen netezik. Kevesebben facebookoznak, mint 5 évvel ezelőtt, növekszik a videós közösségi oldalak népszerűsége, legnépszerűbb a TikTok. A legtöbben okostelefonon interneteznek. Laptopot, vagy asztali számítógépet inkább az 50 feletti korosztály használ.

Továbbra is a városi televízió, az OVTV és a helyi újság, a 2840 Oroszlány legismertebb médiafelületei, bár a megkérdezettek 30 százaléka egyáltalán nem nézi a képernyőt. A két biztos online városi információforrás a város weboldala és a városi Facebook oldal.

A válaszadók rosszabbnak érzik anyagi helyzetüket, mint 5 évvel ezelőtt. A negatívan vélekedők aránya (éppen hogy kijönnek, anyagi gondok, nélkülözés) a 2018-as 28 százalékról 34,5 százalékra nőtt. Emelkedett azok száma, akik éppen csak kijönnek jövedelmükből, ugyanakkor a gond nélkül élők aránya több mint 5 százalékos növekedést mutat. A válaszadó városlakók 19,4 százaléka jól kijön a beosztásból. Több mint 46 százaléka pedig éppen kijön a jövedelméből havonta – ez a két érték öt évvel ezelőtt fordított volt. Kiderült az is, hogy 25,3 százalék gond nélkül él, 8 százalékuk pedig hónapról hónapra anyagi gondokkal küzd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában