Felmérés

2023.10.23. 06:56

Előkelő helyen a fenntarthatósági listán Esztergom

Tokaj-Hegyalja lett a legfenntarthatóbb hazai úticél egy kutatás szerint; az Innotime Hungary online felmérésében a második helyen Hévíz, a harmadikon Esztergom és a Dunakanyar, a negyediken Balaton végzett, az ötödik pedig Eger lett.

Kemma.hu

A turisztikai és gazdaságfejlesztési stratégiák készítésével, piackutatással is foglalkozó cég elemzése szerint az 1007 fős primer felmérés az egyéni és közösségi felelősség kérdéskörét járta körbe, azt is vizsgálva, hogy jelenleg miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget ma Magyarországon, és mely térségekre tekintenek fenntartható úticélként a válaszadók.

A válaszadók csaknem 40 százaléka számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek ugyanakkor nincs elég információja ahhoz, hogy a kérdésben nyilatkozzon, ami azt mutatja, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség a témában - írták. A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

A válaszadók 54 százaléka csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úticélokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során, és csak a 15 százalékuk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében. A válaszadók 45 százaléka számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úticél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését, bár reményt keltő a kutatás alapján, hogy további 29 százalékuk az ilyen úticélokat preferálja, ha árban elérhető - jegyezték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában