Energetika

2023.10.23. 19:00

Aggódnak a képviselők: bukhat az Agora és a Jászai energiatakarékossági pályázata?

Tatabánya két jelentős energiafelhasználású intézmény, a Jászai Mari Színház Népház és a Vértes Agorája esetében nyújtott be még korábban pályázatot napelemrendszer kiépítésére. A pályázat most veszélybe került.

Kemma.hu

A képviselők az október 19-i közgyűlésen szembesültek azzal, hogy mindkét esetben veszélybe kerülhet a jelentős, több mint harminc millió forintos támogatás, mivel a pályázathoz benyújtott műszaki dokumentációk hiányos információkra alapultak. A Jászai Mari Színház esetében kisfeszültségű áramvételezés szerepelt a tervekben, miközben a színház középfeszültségen vételezi az áramot, így kérdéses, hogy a pályázatban szereplő kiírásnak megfelel-e az intézmény. 

A Vértes Agorája esetében a tető teherbírása jelent problémát, az eredetileg tervezett módon ugyanis nem telepíthetőek a napelemek. A bruttó 42 millió forintos, egyébként még 2019-ben elnyert támogatás nem feltétlenül veszett el a város számára, azonban kérdéses, hogy a közgyűlés által egyébként a kivitelező kérésének megfelelően elfogadott változásokkal jogosult-e a város a támogatásra. 

A képviselők közül többen – a Fidesz-frakció tagjai mellett Boda Bánk László (Mi Hazánk) – is bírálta a hivatal munkáját, azt, hogy sokadjára derül ki, hogy a képviselők hiányos információk alapján döntenek jelentős beruházásokról. Mint a napirend támogatása során kiderült, az elmúlt években például nem volt energetikai szakembere a hivatalnak, miközben az energiaárak elszabadulása következtében számos, a városi intézmények energiafelhasználásának mérséklését célzó döntést kellett hoznia a közgyűlésnek. 

A képviselők végül egyhangúlag döntöttek arról, hogy a város tulajdonában lévő Gazdaságfejlesztő Szervezete Nonprofit Kft. tegyen meg mindent azért, hogy az új információk birtokában egyeztetéseket folytasson annak érdekében, hogy támogatásban részesüljenek a tervezett beruházások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában