Projekt

2023.10.26. 07:32

A tudatos energiafogyasztás méréséről tartottak konzultációt Tatabányán

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Egyensúly Intézet, valamint a megyei jogú város önkormányzata közösen szervezett konzultációt Tatabányán, a polgármesteri hivatalban „Közösségünk fejlesztése: önkormányzatok az energetikai átalakulás élvonalában” címmel.

Kemma.hu

A fórumon a környező települések polgármesterei is részt vettek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Az Egyensúly Intézet egy új programot indított 2023 őszén, melynek célja, hogy konzultáljon és segítse a településeket az energiamegtakarítási és megújuló energiára épülő tervekben és projektekben. Az együttműködés fontos eleme, hogy konkrét előrelépés valósuljon meg az önkormányzatoknál az energiahatékonyság területén.

Tatabánya a megyei jogú városok között a harmadik állomás volt. Szücsné Posztovics Ilona polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Filippov Gábor, ez Egyensúly Intézet kutatási igazgatója, és Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet klíma- és környezetpolitikai igazgatója beszélt a környező településekből is érkező polgármestereknek is arról, hogy mit tehetnek az önkormányzatok az energiamegtakarításért.

A konzultáción gyakorlati tanácsok is elhangzottak az energetikai átállás tekintetében, s ebben Holoda Attila, az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója segítette a megjelenteket. Szücsné Posztovics Ilona kérdésünkre elmondta: a válság okán ma már tudatosan mérik az elfogyasztott energia mennyiségét. Ennek eredményeként tizenöt százalékos lehetett a megtakarítás, ám ehhez kapcsolódtak fejlesztések is.

Csernus Dóra kiemelte: a sorozat lényege, hogy közös megoldásokat keressenek. Bíznak benne, hogy tudnak hasznos információt megosztani az önkormányzatokkal. Tapasztalják, hogy kisebb települések egymással sem vitatják meg ezt a kérdést. Kiemelkedően fontos az energiahatékonyság előremozdítása. A cél, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, majd olyan energiahordozókkal váltsák ki, amely fenntartható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában