1956

2023.10.23. 20:14

A forradalom emléknapján díjakat adták át Esztergomban +fotók

Az Einczinger Ferenc-, az Esztergom Közösségéért- és a Pro Urbe Esztergom-díjat adományozták október 23-án a királyvárosban a városi ünnepségen. A megemlékező beszédet L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója mondta.

Pöltl Zoltán

Weldin József átveszi az ’56-os Szövetség Esztergomi Szervezete „Esztergom Közösségéért” díját

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A volt vármegyeháza dísztermében tartott eseményen mások mellett részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő, Hernádi Ádám polgármester, az önkormányzati képviselők, alpolgármesterek, a városi intézmények vezetői, képviselői, Esztergom díszpolgárai.

L. Simon László ünnepi beszédében többek között kiemelte, hogy egyes elemzésekkel ellentétben 1956 forradalma nem egy szocialista reformot célzott, hanem a teljes társadalom, annak minden egyes ága, csoportjai többsége akarta a demokratikus, független Magyarországot megvalósítani. A MNM főigazgatója egy ponton arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc idei október 23-ai szónoklatában azt állította, hogy ez a nap megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni. L. Simon László hozzáfűzte, ha ez így van, az pontosan Gyurcsány Ferencék 2006-os rendőrattakja miatt lehet így, amikor a forradalom 50. évfordulóján a kormányzat irányítása alatt a karhatolom rátámadt az ünneplő polgárokra Budapesten.

A beszédet követően a József Attila Általános Iskola növendékei idézték fel a 67 évvel ezelőtti esztergomi forradalmi eseményeket. A diákok műsora után adtak át háromféle elismerést. Urbán László István, a Magyar Suzuki Zrt. egykori vezérigazgató-helyettese Einczinger Ferenc-díjat „Esztergom gyarapodásáért” elismerést, az ’56-os Szövetség Esztergomi Szervezete „Esztergom Közösségéért” díjat, Besey László építőmérnök, építész „Pro Urbe Esztergom”-díjat vehetett át.

L. Simon László az ünnepen adta át Esztergomnak a korábban megígért, régi századokból származó esztergomi királyi pecsétnyomó másolatát. Az ünneplők végül megkoszorúzták a forradalom egyik helyszínének számító városházán lévő emléktáblát. Az ünnepi megemlékezés október 26-án a forradalom másik esztergomi helyszínén, a Sötétkapunál folytatódik.

Mint arról mi is beszámoltunk, a prágai Magar Katolikus Plébánia október 22-én emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc elesetteiről és a megtorlások áldozatairól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában