Humda

2023.10.27. 13:30

20 elektromos buszból hét Komárom-Esztergomba jön 2024-ben

A Volánbusz jövőre 20 új elektromos autóbusz beszerzésével számol a Zöld busz program folytatásaként hat kisebb városban - közölte a Humda az MTI-vel. Komáromba és Tatára is érkezik majd a járművekből.

Kemma.hu

Folytatódik a buszflották zöldítése

Forrás: volanbusz.hu

A Volánbusz tervei szerint a fejlesztéshez szükséges források rendelkezésre állásával Balatonfüreden 3, Hajdúszoboszlón 1, Komáromban 2, Komlón 6, Tatán 5 és Várpalotán 3 darab elektromos meghajtású, alacsonypadlós, helyi kivitelű jármű állhat majd forgalomba. Az újabb 20 e-busz több mint 1000 tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent majd − olvasható a társaság közleményében.

Emlékeztettek, hogy a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. az ország 2050-re megcélzott karbonsemlegessége érdekében folytatja a közösségi közlekedés megújítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó Zöl busz programját, a 25 ezernél kevesebb lélekszámú települések számára is megnyitva a lehetőséget a helyi flotta elektrifikálására.

Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain. Az autóbusz-beszerzésre vonatkozó feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívása október 25-én jelent meg. A szerződéskötést - a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állását követően - 2024 januárjára tervezi a közlekedési vállalat, hogy az autóbuszok már jövőre forgalomba állhassanak. A projekttel a Volánbusz 20 százalékkal bővítheti elektromos flottáját - tették hozzá.

A HUMDA által koordinált Zöld busz programban a Volánbusz eddig 100 elektromos autóbuszt állított forgalomba a főváros vonzáskörzetében, valamint Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében. A Volánbusz elektromos flottája évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg - közölte a cég.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában