Sulibici-Lábbusz

2023.09.16. 07:32

Olyan mozgalmat indított a tarjáni iskola, amivel csak nyerhetnek a gyerekek

„Tekerj/sétálj te is az iskolába mozgalmat” indított diákjai körében a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola - adta hírül az intézmény oldalán. A Sulibici-Lábbusz Mozgalmat a helyi önkormányzat is támogatja.

Kemma.hu

Az utóbbi években Tarjánban is komoly forgalom alakult ki reggelente a helyi általános iskola előtt, ahol egymást érve szálltak ki az autókból az iskolába érkező diákok. Ezért indították el szeptember 4-én a Sulibici-Lábbusz Mozgalmat, melynek keretében a szervezők arra bátorítják a gyerekeket, hogy lehetőség szerint gyalogoljanak vagy kerékpározzanak minden nap az iskolába, így csökkentve a gépkocsival történő szállításra való támaszkodást.

A program hatása már csaknem két hét után is érezhető. A kocsisorok eltűntek és egyre több a bicajozó iskolás, akik biztonságára reggelente a helyi körzeti megbízott is ügyel.

Ösztönzésképpen az iskola a tanév végén elismeri és jutalmazza azokat a gyerekeket, akik a legtöbbször választják a gyaloglást vagy kerékpározást az iskolába járáshoz, mely szerint az iskola összesíti az iskolába gyalogló és kerékpározó napokat minden résztvevő diáknál. A legtöbb napot gyalogoló vagy kerékpározó iskolás egy kerékpárt kap jutalomként, az összes résztvevő között pedig kisorsolnak még egy új kerékpárt. A jutalmak átadása és sorsolása nyilvános eseményen történik, amelyen részt vesznek a gyerekek, a szülők és a tanárok is, így ismerve el az erőfeszítéseket és követendő példát állítva.

A Sulibici-Lábbusz Mozgalom célja, hogy hosszú távon kialakítson egy fenntartható közlekedési kultúrát az iskolában és a környékén, és inspiráló példát állítson a közösség számára a környezettudatos életmódra. A kezdeményezés pozitív hatással lesz a gyerekek egészségére, a levegőminőségre és a közlekedési (parkoló) dugók csökkentésére.

A Sulibici-Lábbusz Mozgalom az önkormányzat és az iskola támogatásával indult el. A szervezők reményei szerint egyre több diák fogja választani a fenntartható közlekedési módot az iskolába járás során, és a közösség együttműködésével valódi változások érhetők majd el a környezet és a gyerekek jövője szempontjából.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában