Közösség

2023.09.08. 16:35

Két jubilálót is köszöntöttek a vértessomlói bányásznapi megemlékezésen

A várgesztesi és a móri nyugdíjas bányászok közreműködésével szervezték meg Vértessomlón a bányásznapi megemlékezést.

Kemma.hu

Megemlékezés és köszöntés

Forrás: vertessomlo.hu

A vendégeket a nyugdíjas szakszervezet elnöke, Imeli János köszöntötte. Bár elvitathatatlan, hogy a bányabalesetekre, és a bányaszerencsétlenségekre vissza kell emlékezni, mégis van okunk ünnepelni, hiszen nem sok szakma mondhatja el magáról, hogy a 73. évét ünnepelheti. Az elnök beszédében visszaemlékezett a régi időkre, hogy annak idején mit jelentett a bányászélet a fiataloknak. Sokaknak kibúvót jelentett a sorkatonai szolgálat alól, bár több szempontból nehezebb munka volt.

 Megemlítette a kedvezményes lakhatási lehetőségeket, a beiskolázást, amit a bánya biztosított a dolgozóinak, a vállalati üdülőkben pedig mindenki megengedhette magának a feltöltődést. A bánya jó életet biztosított, de ezt meg is érdemelték, hiszen nagyon keményen meg kellett érte dolgozni, és volt becsülete a munkának.

A visszaemlékezés után Igó István vette át a szót. Vértessomló polgármestere örömét fejezte ki, hogy nemcsak a községben, de a szomszédos településeken is méltó módon emlékeztek meg a bányászatról – adta hírül a vertessomlo.hu

– Különösen fontos tisztelettel gondolni a szakmára, hiszen abban az időben nem volt más energiaforrás, a szén volt a megélhetés alapja. Kötelességünk megemlékezni azokra, akik jelen vannak, illetve akik sajnos már nem lehetnek köztünk. A megpróbáltatásokat, érdemeket soha nem szabad elfelejteni – zárta gondolatait a polgármester.

Az ünnepi szavakat követően köszöntötték a két jubilálót: Vörös Sándorné 60 éve, Tóth László vezetőségi tag pedig 65 éve tagja a szakszervezetnek. A köszöntés után Szepesi Zsuzsanna verseit olvasta fel a tatabányai Kiss Józsefné, Dimitrov Péterné Ildikó és Haraszti Lászlóné, akik személyes élményeiket is megosztották a bányászatról és a szervezetről. Elmondták, hogy hálával gondolnak azokra a személyekre, akik a közösségben szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy a nagy eseményeket közösen lehessen ünnepelni, hiszen a kollektív együttlétnél a szeretetnek hatalmas ereje van.

A megemlékezés hagyományosan a Bányászhimnusszal zárult, majd ezt követően a vendégek zeneszó mellett jó hangulatban nosztalgiáztak, és fogyasztották az ízletes sült kolbászt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában