Tanévnyitó

2023.09.01. 15:36

Hetven évet ünnepel a volt vájáriskola Oroszlányban

Jubileumi ünnepséggel kezdődött, majd tanévnyitóval folytatódott a mai nevén TSC Eötvös Loránd Szakképző iskola programja, amely remek apropó volt egy kis nosztalgiázásra is. Az intézmény volt oktatói és jelenlegi tanárai meséltek a múltról.

Wágner Zsanett

Hét évtizede, 1953-ban fogadta első tanulóit a mai nevén TSZC Eötvös Loránd Szakképző Iskola Oroszlányban. Évtizedeken keresztül képezték itt a környező bányák szakmunkás utánpótlását, és több ezren tanulták meg a vájár és bánya-elektrolakatos szakma alapjait. Egyebek mellett ezekről is szó volt csütörtök délután, amikor baráti összejövetel keretében találkoztak az intézmény volt és jelenlegi tanárai, szakoktatói, munkatársai.

A nosztalgikus percekből megtudtuk, hogy a nyolcvanas évek végén – a bányászat gazdasági szerepének csökkenésével – szükségessé vált a szerkezetváltás, melyet az intézmény a kilencvenes évek elejére sikeresen befejezett. A szakmai megújulást követően a hagyományosan oktatott tárgyakat a mai kor követelményeinek megfelelőkkel váltották fel. 

Mint ismert, 1952-ben kezdődtek meg a jelenlegi iskolaépület építési munkálatai, melyek gőzerővel folytak, ennek köszönhetően 1953 szeptemberében, bányásznapra átadták az új iskolaépületet, amelyben 347 tanulóval kezdték meg munkát. Az oktatott szakirányok – a vájárképzés mellett – vízvezeték-szerelő, géplakatos, esztergályos, kovács, villanyszerelő. Az 1950-es évek képzési struktúrája alapvetően úgy épült fel, hogy az mindenkor alkalmazkodjon a szénbányák képzési igényeihez. 2004-től az intézmény tagja lett a Területi Integrált Szakképző Központnak, 2015. július 1-től pedig a Tatabányai Szakképzési Centrum tagintézményeként működik.

Az augusztus 31-i rendezvényen többek között Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester is üdvözölte a megjelenteket, akik között ott volt Vicsai János, aki a kezdeteknél bábáskodott az iskola megnyitásánál. Az ünnepségen a jelenlévők néma főhajtással emlékeztek az elhunyt kollégákra, végül kötetlen beszélgetés, az emlékek felidézése zárta a 70 éves iskola programját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában