Észak-Komárom

2023.09.05. 15:54

Egykori iskolájába látogatott Szlovákia magyar miniszterelnöke

Szlovákia magyar nemzetiségű miniszterelnöke, Ódor Lajos Észak-Komáromban, a Selye János Gimnáziumban köszöntötte a diákokat, tanárokat.

Kemma.hu

Ódor Lajos beszédet mondott a Selyében

Forrás: Csenger Tibor/Facebook

Ódor Lajos, Szlovákia miniszterelnöke hétfőn részt vett az észak-komáromi Selye János Gimnázium tanévnyitóján. Ahogy az ujszo.com is írta, a nagykeszi származású kormányfő korábban az intézmény tanulója volt, így egykori diákként tért vissza az eseményre. 

Ódor Lajos nem csupán beszédet mondott, a diákokkal is találkozott az iskola aulájában. Hangsúlyozta, amikor beiktatásakor arról egyeztettek, mely régiókba kellene ellátogatnia, azonnal tudta, hogy el akar jönni Észak-Komáromba kormányzása ideje alatt. Beszédében arra is kitért, nagyon szerette ezt az iskolát. Mint fogalmazott, bár a mostani diákok még talán nem tudják, ezek a falak, tanárok, osztálytársak faragnak embert a fiatalokból. 

A miniszterelnök elmondta, a szakértői kormány nagyon tiszteli a tanárokat, és munkásságukat, ezt pedig ezzel a látogatással is igyekeznek kifejezni. Tanácsként fogalmazta meg, hogy a gimnazisták ne csak a jegyeikkel foglalkozzanak, illetve ne féljenek hibázni. Felhívta a figyelmet arra, mindenki tehetséges valamiben, az iskolának pedig az a dolga, hogy ezt a tehetséget megtalálja és felszínre hozza. Kitért rá, hogy a fiatalok ne féljenek kérdezni, esetleg meg is kérdőjelezni bizonyos dolgokat. 

A tanévnyitó után Ódor Lajos régi osztályát is felkereste, ahol egykori, a leghátsó sorban található padjába is beült, valamint Keszegh Béla polgármesterrel, korábbi évfolyamtársával is beszélgetett. Rámutatott: fontos, hogy az oktatásban érdekes gondolatokat, összefüggéseket tanítsanak, erősítsék a kritikus és a stratégiai gondolkodás szerepét. 

Öregdiákok
A Selye János Gimnázium a szlovákiai magyar középfokú oktatás egyik legfontosabb intézménye. 1994-ben vette fel egykori híres diákjának, Selye János stresszkutatónak a nevét. A névadó mellett számos ismert ember járt még ide, például Borbély Alexandra színésznő, Feszty Árpád festőművész, Ghyczy Kálmán egykori pénzügyminiszter, Kaszás Attila színész, Kultsár István író, Mokos Attila színész, Kecskés László múzeumalapító és Szinnyei József irodalomtörténész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában