Külföld

2023.05.07. 20:43

Észak-komáromi származású miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Eduard Heger vasárnap kérte felmentését Zuzana Čaputová államfőtől. Az ideiglenes szlovák miniszterelnök Ódor Lajos lesz az őszi előrehozott választásokig.

Kemma.hu

Mint ahogyan arról beszámoltunk, az ügyvezető szlovák kormányfő, Eduard Heger vasárnap kérte felmentését Zuzana Čaputová államfőtől, aki már meg is találta az ideiglenes utódját. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a rév-komáromi származású Ódor Lajost, a szlovák központi bank (NBS) alelnökét nevezi majd ki.

Ódor Lajos szlovákiai magyar közgazdász, pedagógus, Rév-Komáromban született 1976-ban. A pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karán végzett, ahonnan először a ČSOB banknál, majd a Szlovák Hitelminősítő Intézetnél dolgozott. Ezt követően a Pénzügypolitikai Intézet vezető közgazdásza, majd igazgatója lett. Később a Szlovák Nemzeti Bank Tanácsának a tagja és kutatásért felelős igazgató lett. 2010 szeptemberétől 2012 áprilisáig a miniszterelnök és a pénzügyminiszter tanácsadója volt.

Az előre hozott választásokig hivatalnokkormány fogja irányítani Szlovákiát, ezt vezeti majd Ódor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában