Madarásztábor

2023.09.07. 12:28

A hat hetes ferencmajori madarásztáborban közel négyezer egyedre került gyűrű

Hat hetes madarásztábort szerveztek a Ferencmajori Madárvártán. Közel négyezer madárra került gyűrű.

Kemma.hu

Idén már 33. alkalommal szervezte meg a másfél hónapos Hopp Ferenc Madarásztábort a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Komárom-Esztergom megyei csoportja. 

Közösségi oldalukon számoltak be arról, hogy a madarásztábor fő célja a madárvonulás kutatás, gyakorlati madár- és természetvédelmi munka mellett a megyei fiatalok szemléletformálása, természetvédő utánpótlás kinevelése, és természetvédő közösség építése. Idén 147 fő kapcsolódott be a tábori életbe. Ők teljesen nomád körülményekben töltötték a napjaikat: a fürdést lajtból, a Fényes-patakban, illetve a község sporttelepén oldották meg.
Mint írták: a 6 hétig tartó szakmai munkának köszönhetően 54 madárfaj, összesen 3816 egyedére került gyűrű. Csonka Péter a csoport elnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy idén sajnos a gyűrűzött faj és egyedszám is alacsony volt.

– A jelölt madárfajok között egyaránt találkozhattunk megszokott, valamint a Madárvártán ritkábban látható fajokkal is. A vonulás következtében éjszakázásra beszálló fecske fajok közül is szép számmal tudtunk gyűrűzni, így ennek köszönhetően ezek a madarak lettek a legnagyobb egyedszámban megjelölve, közülük is a füsti fecske volt a legmeghatározóbb, a maga 1596-os egyedszámával. Ezen kívül jelentős volt még a különböző poszáta fajok és nádiposzáta fajok jelenléte – magyarázta az elnök. 

Csonka Péter kiemelte, hogy a nyár egyik nagy feladata az volt, hogy hidat építsenek a Ferencmajori Madárvárta megközelítéséhez.

– A Madárvárta el lett kerítve, az a területrész, amelyen futott az az út, amely biztosította a gyalogos és személy gépjárműves egyszerű megközelítést. Reménykedtünk és persze a háttérben egyeztettünk, hogy a kialakult helyzet megváltozzon. Azonban a csekély esélynél is kevesebb, hogy azt az utat valaha is tudjuk újra használni, elkezdtünk azon dolgozni, miképpen lesz a folytatás.  Közel egymillió forintot költöttünk el az Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet "mobil" keretéből, hogy legyen gyalogos út a Madárvártára - magyarázta a csoport elnöke. Mint mondta, autós lehetőségről álmodni sem tudnak, mert ahhoz legalább harminc millió forint kell. Ugyanis ehhez közel 100 méteren méter magas betöltés és 3-4 híd kellene, akármilyen nyomvonalat választanának. 

Hálókkal dolgoztak 
A korábbi évekhez hasonlóan a jól kiépített Ferencmajori Madárvárta infrastruktúrája segítette a madarásztáborban a napi munkát. 
– Összesen huszonegy darab tizenkettő méteres, valamint kettő darab speciális, kilenc, illetve tizenkét méter magas hálókkal dolgoztak. Ezek a fix hálóállások egészen november közepéig működnek majd. Közeli parlag területen öt darab tizenkét méteres hálórendszert építettünk fürjek befogására. A tábori időszak során egy külföldi, szlovák füsti fecske került általunk visszafogásra. A tábor faja a kerti rozsdafarkú és a kakukk lett – tette hozzá Csonka Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában