Szüret

2023.08.26. 06:55

Veszélyben a szőlő, támad a peronoszpóra: jelentős terméskiesésre számítanak a gazdák

Már most egymást érik a híradások a szeptemberre tervezett bor- és szüreti fesztiválokról, rendezvényekről. A gazdák eközben a kobakjukat vakarják, hogy lesz-e egyáltalán mit leszedni a tőkékről, amiből az újbor készülhet. Az információk ugyanis arról szólnak, hogy a peronoszpóra mindent vitt az ültetvényeken…

Kemma.hu

Az esős nyár és a sok nedvesség jól jött a mezőgazdaságnak, de a szőlőültetvényeket megviselte a peronoszpóra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A közelmúlt csapadékos időjárása miatt, szakmai körökben, jelentős peronoszpóra-fertőzésről lehet hallani, és nem csak vármegyénkben, hanem az ország valamennyi borvidékeiről. Hogy valóban ennyire gyászos-e a helyzet, egyebek mellett erről is kérdeztük Béger Ákost, a dunaszentmiklósi Kősziklás pincészet kiváló borászát és Emmer Szabolcsot, aki a borászat szőlőültetvényeinek szakavatott ismerője. 

– Az esőzések ellenére a cél­egyenesbe érkeztünk – hangsúlyozta Béger Ákos.

– Megkezdtük a próbaszüretet, és most várjuk az eredményeket. Az időjárás szempontjából ez az esztendő nem volt kedvező. Tavaly például - a vegetáció ideje alatt - hatvanegy nap volt csapadékmentes. Idén viszont rengeteg „vizet kaptunk a nyakunkba”. Ez pedig nem csupán a növényvédelmet nehezítette meg, hanem a fürtök érését is. Az esőzések még a védekezés ütemét is nagyban befolyásolta. Miközben beszélgettünk, mellettünk Emmer Szabolcs traktorháton robogott el a Kősziklás dűlőbe, ahol a hagyományos szüretkezdő fajtát, az Irsai Olivért ment megvizsgálni, ellenőrizni. 

– A jelentős gombás megbetegedések jelentős terméskieséssel párosulnak – emelte ki a Kősziklás pincészet borásza. Hozzátette: a szőlő mennyiségét, majd a bor minőségét az is nagyban befolyásolhatja, hogy a dűlő völgyben fekszik-e, amelyet a szél nem tudott kiszárítani. Itt még a permetezés is bajosabb volt. 
Időközben visszatért Emmer Szabolcs is, aki megerősítette kollégája szavait. 

– A termés minősége és a mennyisége valóban dűlőnként változhat, attól függően, mennyire tudott kiszáradni – jegyezte meg a szakember Kiemelte, hogy ezért egyelőre úgy kalkulálnak, hogy jövő hét elején megkezdődhet a szüret. Terveik szerint mintegy ötven hektárról szedjük le a fürtöket, és nagyjából 15–20 hektár termését dolgoznak fel. Tavaly körülbelül száz má­zsás volt az átlagos hozam. Ebben az évben ennek legfeljebb 40 százalékát tudják leszüretelni hektáronként. A völgyekben a peronoszpóra megtizedelte a szőlőszemeket. Ezzel szemben pedig - gyakorlatilag - szinte tehetetlenek voltunk. 

Az esős ősztől még félnek a gazdák
Mivel a szokásosnál vagy az általában megszokottnál legalább 10–14 nappal később kezdődhet a Kősziklás borászatban is a szőlő begyűjtése, ez a helyzet újabb veszélyeket rejt magában. Az elhúzódó szüret miatt a szőlős- és borosgazdák félve tekintenek az ősz elé, ami az egyik legcsapadékosabb időszak szűkebb hazánkban is. Az eső pedig elindíthatja, a termésétől még meg nem fosztott ültetvényeken, a szőlő rothadását. Ami bizonyára már túl sok lenne az amúgy is alaposan megviselt ágazatnak. A fertőző betegségeket a rezisztens fajták, mint a Solaris, a Bianka vagy a Zalagyöngye jobban viselte Dunaszentmiklóson. A klasszikus fajták közül a rajnai rizling, sauvignon blance és furmint bírta a megpróbáltatásokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában