Tábor

2023.08.28. 10:57

Színes programok várták a tardosi diákokat

A Vaszary János Általános Iskola Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézménye is megtartotta idén a szokásos nyári táborát.

Goletz-DeáK Viktória

A Vaszary János Általános Iskola Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézménye is megtartotta idén a szokásos nyári táborát.

Forrás: Fekete Lajos Tardosi Tagintézmény/Facebook

Az iskolai diákönkormányzat szervezésében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg az a napközis tábor, melynek táborozói a csapatépítés, a szórakozás, a játék és sportolás mellett a szlovák népi kultúra megismerésével és a hagyományok megőrzésével is foglalkoztak. Hédi Katalin tanárnő a Kemma.hu-nak elmondta, hogy minden reggel egy szlovák dalra táncoltak, majd a finom reggeli elfogyasztása után érdekes és izgalmas foglalkozások következtek. 

– Első nap csapatok alakultak, majd a csapatok színes pólókra készítettek mintákat és a Barangolás Szlovákiában elnevezésű élő társasjátékot játszották. A játék során megismert várakról és kastélyokról Kahoot kvízben mérték össze tudásukat. Délután népi motívumos pörgettyűt barkácsoltak, melyeket meg is versenyeztettek. Kedden festett kövekből mozaikokat készítettek a gyerekek. Készült címer, zászló és madárka is a színes kövekből, majd a tardosi falumúzeumba látogattunk, ahol megismerkedtünk a régi lakóházzal. A csapatok QR-kódos vetélkedőn mérték össze tudásukat, az elrejtett kódok egy-egy kérdést tartalmaztak, a helyes válaszok pedig segítettek eljutni a megfejtéshez.

Délután egy helyi specialitás, loksa készült. A recept megismerése után Kati néni és Marika néni segítségével a gyerekek meggyúrták a tésztát, kisodorták, szaggatták, megtöltötték és kisütötték a finom lekvárral töltött krumplis tészta - sorolta a színes programokat a tanárnő. Természetesen kirándulni is voltak a gyerekek. A hét közepén buszos kiránduláson a vértesszőlősi tájházat, a bánhidai skanzent tekintették meg a táborlakók, ahol egy száz évvel ezelőtti iskolai órán is részt vettek. Délután sárkányhajózás volt a program a tatai Öreg-tavon. A rossz idő miatt strandolás helyett a tatai Fényes tanösvényen és a Malomkert vízi játszóterén töltötték a csütörtöki napot a táborozók, majd a tábor utolsó napjának délelőttjén a csapatok Ki mit tud? vetélkedőn mérték össze tehetségüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában