Emlék

2023.08.20. 20:30

Pilismaróttól a Titanic végzetéig: Dr. Lengyel Árpád a község posztumusz díszpolgára lett

Közterületet neveztek el és emlékművet avattak Dr. Lengyel Árpád, a Titanic hajótöröttjeinek mentésében kulcsszerepet játszó RMS Carpathia hajóorvosának tiszteletére augusztus 18-án Pilismaróton, a Rév utca és a Duna-part sarkán. Az ünnepség keretében posztumusz díszpolgári címmel is kitüntették, melyet unokája, Völgyi Péterné dr. Reich Márta vehetett át.

Kemma.hu

Dr. Lengyel Árpád 26 éves orvosként mentette a túlélőket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az önkormányzat és Dr. Lengyel Árpád családja nevében Hunyadi Balázs polgármester köszöntötte a jelenlévőket, köztük Romanek Etelkát, a vármegyei közgyűlés alelnökét, Erős Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét, a hozzátartozókat, Magyar Tengerészek Egyesületének (MATE) megjelent képviselőit, valamint Tasnádi Sándort, a Relabor Kft. ügyvezetőjét és gyermekeit.

– Carpathia és Titanic. Pilismarót, New York és Fiume. Az Atlanti-óceán és a mi Duna partunk. 1912. április 15-e és 2023. augusztus 18-a. Ezek a szavak, helyszínek és időpontok között egy nagybetűs ember az, aki kapcsolatot teremt – mondta Hunyadi Balázs, utalva a pilismaróti születésű orvosra.

Ákos György, TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület Hajózástörténeti Tagozatának vezetője laudációjában kiemelte, hogy a település a saját lakosainak kezdeményezésére, a képviselő-testület egyhangú támogatásával közterületet nevez el a tenger legnagyobb magyar hőséről. Említette, hogy Dr. Lengyel Árpádnak a Titanic katasztrófája után pillanatok alatt kellett meghatároznia a 705 túlélő állapotát és a számukra szükséges ellátást.

A laudáció után Hunyadi Balázs és Erős Gábor a posztumusz díszpolgári címről szóló oklevelet átadta Völgyi Péterné dr. Reich Márta részére. Dr. Lengyel Árpád unokája úgy fogalmazott: büszke nagyapjára, aki az egész életét az emberéletek mentésére tette fel és aki ennél nagyobb megbecsülésben nem igazán részesülhetett volna.

Ezt követően Bauer József nyugalmazott tengerészkapitány elmondta a Tengerész imát, majd a meghívott vendégek leleplezték az emlékművet. Hunyadi Balázs méltatta a Relabor Kft.-t, hiszen a cég jelentős szerepet játszott az alkotás elkészítésében. A koszorúzás után a jelenlévők megtekintették a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület „Dr. Lengyel Árpád – egy magyar orvos küzdelmes élete a TITANIC katasztrófa árnyékában” című kiállítást.

Életút
Ákos György felidézte, hogy Dr. Lengyel Árpád 1909-ben diplomát szerzett a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karán, majd a Szent Rókus Kórházban dolgozott, mellette a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületnél önkénteskedett. 1912-ben újsághirdetésre válaszolva jelentkezett a Cunard Line társasághoz, ahol a Fiume-New York járatra kerestek angolul jól beszélő magyar származású orvost. 1940. szeptember 8-án 54 éves korában, szívrohamban hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában